تاریخ : يکشنبه 4 اسفند 1398
کد 10388

پانل علمی پیشگیری از حوادث چهارشنبه آخر سال در دانشگاه علوم پزشکی تبریز برگزار شد

قائم مقام رئیس دانشگاه علوم پزشکی تبریز تاکید کرد: لزوم استفاده از توان سازمان‌های مردم نهاد برای کاهش حوادث چهارشنبه سوری. رئیس اورژانس پیش بیمارستانی دانشگاه علوم پزشکی تبریز: 6 تا 18 ساله‌ها در چهارشنبه آخر سال بیشتر دچار حادثه می‌شوند
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تبریز ،پانل علمی پیشگیری از حوادث چهارشنبه آخر سال در دانشگاه علوم پزشکی تبریز برگزار شد.  قائم مقام رئیس دانشگاه علوم پزشکی تبریز در این نشست تخصصی بر لزوم استفاده از توان سازمان‌های مردم نهاد برای کاهش حوادث چهارشنبه سوری تاکید کرد

علی اکبر طاهر اقدم در پانل علمی پیشگیر از حوادث چهارشنبه آخر سال، با تاکید کرد بر استفاده از توان سازمان‌های مردم نهاد برای کاهش حوادث  چهارشنبه سوری اظهار کرد: آموزش‌ها برای نهادینه شدن در سطح جامعه باید از خانواده و مدرسه آغاز شود، اگر برگزاری جلسات موثر بود، همه ساله شاهد افزایش امار مصدومان چهاشرنبه آخر سال نبودیم.
 
وی تاکید کرد: چه بپذیریم و چه نپذیریم، چهارشنبه سوری حذف شدنی نیست، از این رو باید با بسیج مردمی مشکلات و تبعات منفی استفاده از مواد محترقه را به مردم گوشزد کنیم.
 
وی در خاتمه بر ضرورت استفاده از ظرفیت رسانه‌های جمعی و شبکه‌های مجازی تاکید کرد.
 
استاد گروه آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت دانشگاه علوم پزشکی تبریز نیز در ادامه با تاکید بر ضرروت تغییر الگوهایی که به عنوان هنجار پذیرفته شده‌اند، اظهار کرد: در این راستا می‌توان از هنجارآوران مورد تایید الگوهای معروف مانند فوتبالیست‌های معروف، خوانندگان و ستاره‌های موسیقی استفاده کرد.
 
حیدر ندریان خاطرنشان کرد: برگزاری مراسمی بزرگ برای گرامیداشت جشن چهارشنبه سوری در ورزشگاه‌های تبریز و دعوت از ستارهع‌های ورزشی و موسیقی و دعوت از عموم مردم برای شرکت در این مراسم هم می‌تواند نقش بازدارندهای داشته باشد.
 
وی در بخش پایانی سخنانش متذکر شد: مذهب نقش مهمی در فرهنگ ما دارد و استفاده از مساجد و ارائه الگوهای و راهکارهای جدید نیز در پیشگیری از حوادث چهارشنبه آخر سال تاثیر دارد و ایده‌آل‌ترین هنجارها با بلندمدت‌ترین برنامه‌ریزی‌ها محقق میشوند.
 
پانل علمی پیشگیری از حوادث چهارشنبه آخر سال به همت مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی تبریز، قطب علمی جامعه شناسی و دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی تبریز برگزار شد
 
رئیس اورژانس پیش بیمارستانی دانشگاه علوم پزشکی تبریز
 
 6 تا 18 ساله‌ها در چهارشنبه آخر سال بیشتر دچار حادثه می‌شوند
 
رئیس اورژانس پیش بیمارستانی و مدیر حوادث دانشگاه علوم پزشکی تبریز تاکید کرد: در تمامی سال‌ها، گروه سنی شش تا 18 سال، آسیب‌پذیرترین گروه سنی در چهارشنبه آخر سال بودند.
 
فرزاد رحمانی در پانل علمی پیشگیری از حوادث چهارشنبه آخر سال، با اشاره به وسیع‌تر شدن حوزه خدمات اورژانس، اظهار کرد: امروز، مرکز رصد سلامت و مدیریت حوادث نیز در کنار اورژانس پیش بیمارستانی فعالیت می‌کند و آمار مصدومان حوادث که از ابتدای اسفند ماه به اورژانس مراجعه می‌کنند، در سامانه رصد سلامت ثبت می‌شود.
 
وی با اشاره آماده باش تمامی پرسنل بهداشتی و درمانی در روزهای 26 الی 28 اسفند ماه سال جاری همزمان با فرا رسیدن چهارشنبه آخر سال و برگزاری مراسم چهارشنبه سوری، گفت: بیمارستان‌های سینا، شهدا، نیکوکاری و امام رضا (ع) در تبریز و مراکز درمانی شهرستان‌ها برای پذیرش مصدومان احتمالی چهارشنبه آخر سال آماده هستند.
 
وی، آموزش در مدارس و مساجد را از اقدامات اورژانس آذربایجان شرقی برای پیشگیری از حوادث چهارشنبه آخر سال، عنوان کرد.
 
رحمانی در ادامه با ارائه آماری از آسیب دیدگان چهارشنبه سوری در سال‌های گذشته، گفت: دو سال قبل، متاسفانه 420 نفر بر اثر حوادث چهارشنبه آخر سال مصدوم شده بودند و آسیب چشم، زیاد بود، اما سال گذشته، بیشتر با سوختگی اندام‌ها مواجه بودیم.
 
وی خاطرنشان کرد: سال گذشته با وجود بارش برف شدید، تعداد مصدومان 223 نفر و بیش از تعدادی بود که انتظارش را داشتیم، در مجموع ما فوتی نداشتیم و تعداد زیادی از مصدمان، سر پایی درمان شده و تعدادی کم‌تری هم بستری شدند.
 
پانل علمی پیشگیری از حوادث چهارشنبه آخر سال به همت مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی تبریز، قطب علمی جامعه شناسی و دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی تبریز برگزار شد.
 
*
استاد گروه پرستاری داخلی جراحی دانشکده پرستاری و مامایی تبریز:
علت مصدوم شدن اغلب زنان در چهارشنبه سوری، دیگران هستند
 
استاد گروه پرستاری داخلی جراحی دانشکده پرستاری و مامایی تبریز گفت: با مروری بر آمار، علت آسیب برخی افراد در چهارشنبه سوری، خودشان، و علت آسیب در مورد خانم‌هایی که به عنوان عابر پیاده آسیب دیده بودند، دیگر  افراد بودند و بیشتر این آسیب‌ها جنبه شوخی و آزار داشت.
 
دکتر مژگان بهشید، صبح چهارشنبه در پانل علمی حوادث مربوط به چهارشنبه آخر سال، اظهار کرد: در سال‌های گذشته در اورژانس بیمارستان نیکوکاری شاهد مراجعه مصدومان حوادث چهارشنبه آخر سال بودیم که این نشان می‌دهد اقداماتی که باید انجام نمی‌شود.
 
وی متذکر شد: آسیب‌چشمی یکی از آسیب‌های شایع در حوادث چهارشنبه آخر سال بود، چشم یکی از آسیب‌پذیرترین اعضای صورت است که مشکلات سطحی تا جدی مثل تخلیه چشم را شامل می‌شود و برخی بیماران هم ممکن است در طول زمان دچار مشکل شوند و با احتساب هزینه تحمیلی با فاجعه ملی مواجه هستیم.
 
وی با اشاره به رنج سنی مراجعان به اورژانس بیمارستان نیکوکاری بر اثر آسیب حوادث چهارشنبه آخر سال، گفت: سال گذشته، پراکندگی مراجعان خیلی متفاوت بود و هر چند تعداد زیادی هفت الی ۲۰ ساله بودند، اما کودکان زیر هفت سال و افراد بالای ۵۰ سال نیز به ما مراجعه می‌کردند و در این میان جنس مذکر آسیب دیدگی بیشتری داشت.
 
 بهشید گفت: تنها با آموزش نمی‌توان به نتیجه مطلوب رسید و لازم است ضوابط جدی‌تری در نظر گرفته شده و به تصویب برسد.
 
وی با تاکید بر ضرورت وضع قوانین بازدارنده و برخورد جدی، خاطرنشان کرد: مراکز خرید جزو مکان‌هایی بودند که بیشترین آسیب در آنجا متوجه افراد شده بود، از این رو به نظر می‌رسد در رابطه با رفتار افراد هم باید کارهایی انجام داده و از رفتن به مراکز خرید تا حد امکان ممانعت شود.
 
وی در ادامه با اشاره به برخی تجارب مصدومان حوادث چهارشنبه آخر سال که به بیمارستان نیکوکاری تبریز مراجعه کرده بودند، گفت: در مورد کودکان در بسیاری از موارد والدین از خرید مواد محترقه خودداری کرده و اما کودکان به راحتی توانسته بودند مواد محترقه را از بقالی سر محل و یا از طریق همکلاسی‌ها و یا اماکنی که هیچ ربطی به این کار نداشت، تهیه کنند و این نشان می‌دهد ضوابط لازم در رابطه با فروش مواد خطرناک وجود ندارد.
 
به گزارش ایسنا، استاد گروه پرستاری داخلی جراحی دانشکده پرستاری و مامایی تبریز بیان کرد: مصاحبه‌ها نشان می‌دهد که کودکان و نوجوانان ما به دنبال ماجراجویی و لذت هستند و  روش‌های سالم‌تری برای دست یافتن به این لذت وجود دارد.
 
 وی تاکید کرد: خرید و فروش فشفشه باید ممنوع باشد و مواد محترقه نباید به این راحتی در دسترس قرار بگیرد.
 
وی در ادامه از ارایه سهمیه کارپت توسط مکانیک و صافکارها به افراد متقاضی سازنده بمب دستی نزدیک به چهارشنبه آخر سال خبر داد و گفت: اتحادیه اصناف باید تدابیر لازم را در این خصوص بیندیشد، به عنوان مثال یک بزاز و یا پارچه حق فروش اقلام دیگری را ندارد.
 
بهشید خاطرنشان کرد: توصیه میشود تا تاریخ خرید عید را جلو یا عقب کشیده و در روز چهارشنبه سوری تا حد امکان از منزل خارج نشوند، متاسفانه حیاط خانه‌ها هم در این روز به میدان جنگ تبدیل میشود.
 
*
قانون‌گذاری بیشترین نقش را در پیشگیری از حوادث چهارشنبه سوری داشته است
 
عضو هیئت علمی دانشکده پرستاری و مامایی تبریز با تاکید بر اینکه  قانون گذاری بیشترین نقش را در پیشگیری از حوادث چهارشنبه سوری داشته است، گفت: قانونگذاری موثرتر از آموزش بوده است.
 
 
مژگان لطفی، صبح چهارشنبه در پانل تخصصی چهارشنبه آخر سال با بیان اینکه سوختگی آغاز فاجعه‌ای برای شخص خانواده و جامعه بوده و عوارض جسمی و روانی بسیاری تحمیل می‌کند، اظهار کرد: بر اساس آمار مرکز تحقیقات سوختگی در کشور ما هشت برابر میانگین جهانی است.
وی اضافه کرد: در این گزارش اعلام شده است که برای هر بیمار ۲۰ میلیون تومان از زمان بستری تا ترخیص هزینه می‌شود و هزینه‌ها در مرحله توانبخشی تا ۵ برابر افزایش پیدا می‌کند اما اثرات روانی و بار عاطفی همچنان ادامه خواهد داشت.
وی ادامه داد: در چهارشنبه سوری سال ۹۶ بدون احتساب آمار مصدومان نقص عضو شده حدود 3000 نفر مصدوم داشت که ۸۲۵ نفر از این تعداد دچار سوختگی درجه دو و سه شده بودند.
به گزارش ایسنا، لطفی با اشاره به پیشینه چهارشنبه سوری گفت: این آیین ریشه در سال ۱۷۲۵ سال قبل میلاد داشته و گذشتگان ما در چنین روزی ، بوته‌های خشک را از اطراف شهر جمع کرده و آن‌ها را می سوزاندند و هدف از این کار پاکسازی شهر ، زدودن کینه از دل و به استقبال نوروز رفتن بود.
 
وی، افزود: به تدریج استفاده از وسایل آتش بازی و ترقه‌های غیر استاندارد به این آیین نامه اضافه شد و بیشتر کودکان و نوجوانان ما را درگیر کرد، به جا آوردن برخی از سنت‌های خوب که به سلامت معنوی و روانی ما کمک می‌کند، حق جامعه بشری است.
 
 وی در ادامه بر ضرورت استفاده از الگوهای موفق دیگر کشورها تاکید کرد و گفت: تجارب موفق نشان می‌دهند که در این کشورها از برنامه‌های جامع و چند محوری استفاده شده است و جشن انگلستان bone fire night و جشن دیوالی در هند از نمونه‌های موفق هستند.
لطفی بر ضرورت رعایت ایمنی ساخت و تولید و تنظیم آیین نامه‌ها برای ممنوعیت فروش این وسایل تاکید کرد.

کارشناس مسئول پیشگیری از حوادث در مرکز بهداشت تبریز نیز در ادامه گفت: استان ما در حوادث چهارشنبه آخر سال در بین پنج دانشگاه اول سال قرار دارد و 80 درصد از مصدومان مرد و 20 درصد زن هستند.
سعید پوردولتی با بیان اینکه بیش از 50 درصد از مصدومان چهارشنبه سوری را افراد زیر 19 سال تشکیل می‌دهند، اظهار کرد: دانش آموز، شغل آزاد، دانشجو و خانه‌دارها به ترتیب جزو مصدومان هستند.

وی بیان کرد: 51.4 درصد از مواد آتش بازی چهارشنبه آخر سال را ترقه، 9.5 درصد را آتش و 8.2 درصد را نارنجک و دیگر مواد تشکیل می‌دهند.
پانل علمی پیشگیری از حوادث چهارشنبه آخر سال به همت مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی تبریز، قطب علمی جامعه شناسی و دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی تبریز برگزار شد.

  • نوشته شده
  • در يکشنبه 4 اسفند 1398