تاریخ : پنجشنبه 21 مرداد 1400
کد 12574

" سهند اولین شهر سالم ایران "

گواهی «شهر سالم سهند» تحت عنوان برنامه شهرهای سالم سازمان جهانی بهداشت به طور رسمی از سوی سازمان جهانی بهداشت به وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی وفرماندار شهرستان اسکوداده شد.

دکتراحمد المنظری مدیر کل سازمان جهانی بهداشت در منطقه مدیترانه شرقی: سهند، اولین شهر در یک کشور با درآمد متوسط است که موفق به اخذ این گواهی نامه شده است.
   به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تبریز به نقل از روابط عمومی شبکه بهداشت ودرمان شهرستان اسکو طی مراسمی که به صورت ویدیو کنفرانس درکشورهای مصر، عمان و ایران و با حضور دکتراحمد المنظری مدیر کل سازمان جهانی بهداشت در منطقه مدیترانه شرقی برگزار شد، توسط دکترسیدجعفر حسین رئیس دفتر سازمان جهانی بهداشت در جمهوری اسلامی ایران و وزیر بهداشت، درمان و آموزش به فرماندار شهرستان اسکو تقدیم شد.در این مراسم رسمی که در محل ساختمان وزارت بهداشت برگزار شد، دکترسعید نمکی وزیر بهداشت، درمان، و آموزش پزشکی جمهوری اسلامی ایران، دکترسید جعفر حسین رئیس دفتر سازمان جهانی بهداشت در ایران،دکتر احمد المنظری مدیرکل سازمان جهانی بهداشت درمنطقه مدیترانه شرقی (EMRO)، دکترصومی رئیس دانشگاه علوم پزشکی تبریز،دکترآسائی مشاور وزیر،دکترتبریزی، مدیرکل توسعه شبکه وزارت ،دکترهاشمی اقدم مدیرشبکه بهداشت ودرمان اسکوو مدیران کل روابط بین الملل وزارت وروابط عمومی وزارت حضور داشتند و سخنرانی هایی را ارائه دادند.
برنامه شهر سالم سهند در سال ۱۳۹۴ و با هدف «خلق جامعه ای ایمن و سالم برای زندگی شاد برای همه» شروع شد.دومین و آخرین بخش از ارزیابی میدانی سهند درخرداد ماه سالجاری توسط کارشناسان دفتر مدیترانه شرقی سازمان جهانی بهداشت صورت گرفت تا صلاحیت این شهر برای دریافت نشان شهر سالم براساس شاخص‌های برنامه شهر سالم سازمان جهانی بهداشت ارزیابی شود. بخش نخستن ارزیابی به علت محدودیت‌های اعمال شده در دوران همه گیری کووید-۱۹، در آذرماه سال ۱۳۹۹ به صورت مجازی و از راه دور انجام شد.


   دکتر سعید نمکی در مراسم اعطای گواهی نامه شهر سالم به شهر سهند از سوی سازمان جهانی بهداشت اظهار داشت: شهر سالم به عنوان یک پدیده بسیار مقدس در کتاب های آسمانی آمده و در قرآن نیز، خداوند به شهر سالم قسم یاد کرده است. وزیربهداشت گفتند: امروز خوشحالم که بار دیگر این حرکت بسیار درست با همت همکارانم در معاونت بهداشت وزارت بهداشت، مسئولان استان آذربایجان شرقی بخصوص دکترصومی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی تبریز، مهندس رضی منش، فرماندارو همکارانم سخت کوشم در شبکه بهداشت ودرمان اسکو و شهرسهند که در اکثر موارد زبانزد هستند و همچنین امور بین الملل وزارت بهداشت و سازمان جهانی بهداشت محقق شد.وزیر بهداشت خاطرنشان کرد: امروز شهر سالم به عنوان یکی از مهمترین پدیده هایی که می تواند در سلامت روان و تاثیرگذاری بر مولفه های اجتماعی موثر بر سلامت، کارساز باشد باید مورد توجه قرار گیرد. ما فقط نمی توانیم رویکرد اصلاح کالبدی به ساختار شهرها داشته باشیم.

   دکتر نمکی با طرح این پرسش که از دیدگاه ما در نظام سلامت، شهر سالم چگونه شهری است؟ بیان کرد: اولین مولفه شهر سالم، فراهم کردن فضای رشد سالم شهروندان است. شهر سالم، شهری است که شهروند در آن، احساس امنیت شغلی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سلامت و بهداشت و درمان داشته باشد.وی اظهار داشت: شهر سالم شهری است که شهروند در اداره شهر، خودش را مفید و موثر بداند. اگر دولت ها و شهرداری ها به گونه ای عمل کنند که شهروندان به شکل مویرگی، در خانه و محله در اداره شهر دخالت داشته باشند، با تغییر دولت ها، شهرداران و شوراهای اسلامی شهر و روستا، مردم احساس بی نظمی و عدم امنیت نمی کنند.

   وزیر بهداشت افزود: به محض تغییر یک مقام دولتی، شهروندان هم مضطرب می شوند که چه اتفاقاتی برای اداره امور شهر رخ می دهد. شهر سالم شهری است که مولفه های اجتماعی موثر بر سلامت در آنها مورد توجه ویژه قرار گیرد و مولفه مهم زیست محیطی و تاثیر آن بر سلامت شهر و شهروند، لحاظ شود و کاهش آلاینده ها به عنوان یکی از اصلی ترین موارد، مورد توجه اداره کنندگان شهر قرار گیرد. وقتی از آلاینده ها سخن می گوییم، آلاینده های زیست محیطی، سموم و ذرات معلق و آلاینده های صوتی است که می توانند به عنوان مولفه بسیار تهدید کننده در سلامت روان شهروندان نقش آفرینی کنند.دکتر نمکی گفت: شهر سالم، شهری است که مشارکت بین بخشی قویا در آن رعایت شود و فرماندار به عنوان هماهنگ کننده فعالیت ها در بخش دولتی، خصوصی و سازمان های مردم نهاد بتواند ارتباط منطقی و معنی داری را فراهم کند. شهر سالم، شهری است که مهربانی، صمیمیت، مشارکت و دوستی،  محور زندگی روزمره شهروندان آن باشد.وی یادآور شد: شهر سالم، شهری است که در آنجا به جای ساختن پارکنیگ های طبقاتی، ایستگاه های دورچرخه، پیاده روهای آرام، سبز و دل پذیر برای ورزش شهروندان فراهم کنیم و به مردم شهر، شیوه درست زندگی کردن را بیاموزیم. شهر سالم، شهری است که مردم برای سلامت جسم، روان و سلامت جامعه احساس امنیت و مسئولیت کنند

درادامه مراسم دکتر احمد المنظری، مدیر کل سازمان جهانی بهداشت در منطقه مدیترانه شرقی EMRO، اظهار داشت: سلامت و شهر سالم، مفاهیمی کلی هستند. سلامت، چتر بزرگی است که باز می شود و زیر آن، عناوین مختلفی از جمله شهر سالم قرار دارند و همه ما به این عناوین و مفاهیم، تعلق خاطر داریم.وی ادامه داد: سلامت یک تعریف بسیار کلی است و یک رویکرد جامع نگر را طلب می کند. مجددا به ایران بابت انتخاب شهر سهند به عنوان شهر سالم تبریک می گویم و این نقطه عطفی بود که ایران به آن دست یافت و اطمینان داریم که در آینده، شهرهای بیشتری از ایران به عنوان شهرهای سالم شناخته می شوند.رییس دفتر مدیترانه شرقی سازمان جهانی بهداشت یادآور شد: امروز به سهند تبریک می گویم چون به صورت رسمی از سوی سازمان جهانی بهداشت به شهر سالم تبدیل می شود و جمهوری اسلامی ایران این عنوان را دریافت کرده است. در شهر سالم به دنبال تامین سلامت و رفاه بیشتر شهروندان در زمینه های مختلف هستیم.دکتر المنظری گفت: همه تلاش و دغدغه ما در شهرهای سالم، تامین بهداشت و سلامت افراد جامعه است و با اهداف هزاره و توسعه پایدار، مطابقت دارد. پروژه شهرهای سالم از سال 1990 آغاز شده و پس از آن، شبکه شهرهای سالم در منطقه مدیترانه شرقی تشکیل شده است.وی گفت: برای انتخاب شهر سهند به عنوان شهر سالم، دو مرحله را در پیش داشتیم. ابتدا مدارک و مستندات را به صورت مجازی بررسی و پس از آن، بازدیدهای میدانی کردیم. در ارزیابی های صورت گرفته توسط کارشناسان سازمان جهانی بهداشت، شهر سهند مطابق با استانداردهای این سازمان توانست 80 درصد از شاخص های مورد نیاز را داشته باشد. سهند، اولین شهر در یک کشور با درآمد متوسط است که موفق به انتخاب این گواهی نامه شده است.

   رییس دفتر مدیترانه شرقی سازمان جهانی بهداشت تاکید کرد: تصمیم سازان و سیاستگذاران حوزه سلامت به پیشبرد پروژه انتخاب شهر سهند به عنوان شهر سالم کمک بسیار بزرگی کردند. مالک اصلی و مهم این پروژه، مردم و شهروندان هستند.دکتر المنظری تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران امروز شاهد یک پیشرفت بسیار مهم در حوزه سلامت است و باید از زحمات دکتر نمکی، وزیر بهداشت ایران که فردی مدیر و مدبر است و همچنین معاونت بهداشت وزارت بهداشت تشکر کنیم. ما در کنار وزارت بهداشت هستیم تا پروژه شهرهای سالم تبدیل به یک موفقیت بزرگتر در ایران شود و سازمان جهانی بهداشت در این زمینه، کمک های فنی و کارشناسی را بی دریغ خواهد کرد تا شبکه شهرهای سالم در ایران راه اندازی شود.

درپایان این مراسم از وبگاه شبکه ملی شهرهای سالم رونمایی شد. لازم به ذکراست دریافت این نشان و گواهی، دستاورد مهمی برای ایران و برنامه شهرهای سالم سازمان جهانی بهداشت در منطقه شرق مدیترانه است. سهند نخستین شهر کشور است که سازمان جهانی بهداشت اخیراً آن را ارزیابی کرده و نشان شهر سالم را دریافت کرده است.


 
  • نوشته شده
  • در پنجشنبه 21 مرداد 1400