تاریخ : دوشنبه 9 خرداد 1401
کد 13821

راه اندازی دستگاه القای هیپوترمی بعد از ایست قلبی در بخش آی سی یو 7 مرکز آموزشی درمانی و تحقیقاتی امام رضا(ع)

معاون آموزشی وتحقیقاتی بیمارستان امام رضا(ع) از راه اندازی دستگاه القای هیپوترمی خبر داد و گفت: استفاده از هیپوترمی به عنوان روشی کارآمد برای کاهش عوارض ناشی از ایست قلبی ریوی توصیه شده است.

دکتر حسن سلیمانپور، معاون آموزشی و پژوهشی بیمارستان امام رضا(ع) تبریز و رئيس بخشICUهفت، از راه اندازی دستگاه القای هیپوترمی خبر داد و گفت: استفاده از هیپوترمی در بیماران ایست قلبی به عنوان یک روشی کارآمد برای کاهش عوارض مغزي ناشی از ایست قلبی-ریوی  توسط گايدلاينهاي معتبر نظير انجمن قلب آمريكا و انجمن احياي اروپا توصیه اكيد شده است.

این استاد مراقبتهای ویژه پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز افزود:  طبق توصيه انجمن قلب آمريكا، احيای مغزی، مهمترين هدف در احيای قلبی – ريوی پيشرفته ميباشد. لذا مدتهاست كه اصطلاح  احيای قلبی – ريوی – مغزی، با توجه به اهميت حفظ کارکرد مغز در فرد دچار ايست قلبی، جايگزين وا‍ژه احيای قلبی – ريوی گرديده است. يكي از اقدامات بسيار مهم برای تحقق احيای مغزی، القاء هيپوترمي خفیف در بیماران ایست قلبی است که انجمن  قلب آمريكا، انجام آن را از سال 2003 برای تمام بيمارانی كه بعد از عمليات احياء، داراي نبض خودبخودی شده ولی فاقد هوشيار ميباشند، توصيه نموده و از سال 2010 به بعد نيز اجرای این دستور العمل مهم را براي همه بيماران مذکور اجباری کرده است.

گفتنی است که القاء هیپوترمی خفیف در بیمارانی که بعد از ایست قلبی تحت این پروتکل قرار میگیرند، باعث افزایش میزان بقاء، کاهش قابل توجه در مرگ و میر و همچنین بهبود عصبی معنی دار شده است. متاسفانه، القاء هيپوترمي خفیف بعد از ايست قلبي، با اينكه  سالهاست در اروپا، استراليا و آمريكا در حال انجام ميباشد ولي تاكنون در كشور عزيزمان به اين مسئله مهم و حياتبخش توجهي نشده است. خواست و اراده خداوند بزرگ بود كه در تابستان سال 1390، بعد از اخذ ماموریت آموزشی از دانشگاه علوم پزشکی تبریز، هنگامی که براي گذراندن دوره فلوشيپ احياي قلبي – ريوي و مراقبت بحراني بيماران ترومائي وارد دانشگاه علوم پزشکی وين (اتريش) شدم، در آنجا مشاهده نمودم كه تعداد قابل توجهی از بيماران مبتلا به ايست قلبي که بعد از انجام عملیات احیاء، دارای نبض خود بخودی شده ولی فاقد هوشیاری بودند، در صورتیکه تحت پروتکل هیپوترمی (به مدت 48 ساعت) قرار میگرفتند به صورت معجزه آسائي با پای خود از بیمارستان به منزل رهسپار میشدند.

دکتر سلیمانپور مهم ترین هدف در احیای قلبی ریوی را احیا و بازگرداندن عملکرد مغز توصیف کرد و گفت: خداوند را شاکریم که اولین مرکز درمانی در کشور خواهیم بود که نجات مغز بیماران دچار ایست قلبی را با  دستگاه  القای هیپوترمی میسر خواهیم کرد. 

این مقام مسئول تحقق این امکان مهم در بیمارستان را در سایه حمایتها و پیگیریهای دکتر مجتبی محمدزاده، رئیس بیمارستان امام رضای تبریز، همکاری صمیمانه دکتر علیرضا صادقپور، ریاست بیمارستان شهدا و رئیس سازمان نظام پزشکی تبریز و در نهایت حمایت شرکت آریا قلب در تهیه دستگاه و لوازم مصرفی آن دانست و از فرایند تهیه و استقرار دستگاه هیپوترمی بعنوان کار خیر و باقیات و صالحات یاد کرد.

گفتنی است: دکتر سلیمان پور، علاوه بر چاپ  دو مقاله مروری معتبر و همچنین تولید محصول آموزش الکترونیکی در مورد هیپوترمی ، كتاب "القاء هيپوترمي خفيف بعد از ايست قلبي، مهمترين گام در احياي مغزي بيماران " را نیز به اتفاق دكتر فرزاد رحماني، دانشیار طب اورژانس دانشگاه علوم پزشکی تبریز، در سال 1392 تأليف نمودند و این کتاب توسط انتشارات دانشگاه علوم پزشکی تبریز و مرکز تحقیقات قلب و عروق دانشگاه علوم پزشکی تبریز انتشار یافته است.

  
  

  • نوشته شده
  • در دوشنبه 9 خرداد 1401