تاریخ : دوشنبه 31 مرداد 1401
کد 14223

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی تبریز اظهار کرد:

چاپ نتایج یک مطالعه کارآزمائی بالینی در ژورنال معتبر Nature Biotechnology با ضریب تأثیر 68 /بهبود دید و ضخامت قرنیه مبتلا به کراتوکونوس شدید با جایگذاری قرنیه مهندسی شده، جایگزین پیوند قرنیه

دکتر فرشاد عسکری زاده، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی تبریز با همکاری گروهی از دانشمندان برتر جهان به سرپرستی دکتر مهرداد رأفت در دانشگاه لینپوشینگ سوئد و شرکت لینکوکر سوئد، یک مطالعه کارآزمائی بالینی را انجام داده اند که نتایج آن در ژورنال معتبر Nature Biotechnology   با ضریب تأثیر 68 چاپ شده است.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تبریز به نقل از روابط عمومی معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه، مطالعه کارآزمائی بالینی به سرپرستی دکتر مهرداد رأفت در دانشگاه لینپوشینگ و شرکت لینکوکر سوئد، با همکاری گروهی از دانشمندان برتر جهان انجام و نتایج آن در ژورنال معتبر Nature Biotechnology   با ضریب تأثیر 68 چاپ شد.

در این مطالعه که حاصل سالها تلاش تیم پژوهشی می باشد، بافت کلاژن تیپ یک حیوانی، به روش های پیشرفته، از سلول عاری شده و بعد از انجام کراس لینک بر روی این بافت در آزمایشگاه و انجام تست های استاندارد لازم، این بافت نخست در قرنیه حیوانات جایگذاری شد و با توجه به نتایج خوب و قابل قبول مطالعه حیوانی و بهینه کردن بافت قرنیه مهندسی شده مذکور، کارآزمائی بالینی بر روی انسان صورت گرفت.

این مطالعه در دو کشور ایران و هند انجام شد که کشور ایران در این مطالعه کارآزمائی بالینی نقش بیشتری داشت. 12 بیمار از کشور ایران و 8 بیمار از کشور هند که دارای قوز قرنیه شدید (کراتوکونوس شدید) بودند، وارد مطالعه شدند. این بیماران افت شدید دید ناشی از قوز قرنیه داشتند و بعد از جایگذاری قرنیه مهندسی شده در آزمایشگاه، تمامی بیماران به مدت 2 سال (24 ماه) تحت نظر قرار گرفتند که در طول این مدت بدون عوارض بوده و بهبود دید و ضخامت و قدرت قرنیه مشاهده شد.

 لازم به ذکر است جراحی بوسیله لیزر انجام شده و کمترین حالت تهاجمی را داشت و نیازی به بخیه در این روش نیست.

در کشور ایران این مطالعه وعمل جراحی جایگذاری قرنیه مهندسی شده آزمایشگاهی، بطور مستقل در کلینیک بیناآفرینبا استفاده از لیزر انجام و تمامی داده های پزشکی بیماران و تصویربرداری های مربوطه قبل و بعد از عمل جراحی توسط اپتومتریست دکتر فرشاد عسگری زاده اپتومتریست -عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی تبریز و استاد چشم پزشکی - دکتر محمود جباروند، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شده است .

شایان ذکر است که ساخت قرنیه آزمایشگاهی در کشور سوئد، حاصل سالهای طولانی تلاش تیم دکتر رأفت می باشد و انجام مطالعه کارآزمائی بالینی در ایران از شروع مطالعه تا انتهای مطالعه، به مدت 4 سال طول کشید (از 1396 تا 1400) و بعد از طراحی مطالعه و تصویب آن و ایجاد شرایط مطالعه و انتقال قرنیه های آزمایشگاهی از سوئد به ایران، عمل جراحی لیزری بی خطر انجام و بیماران به مدت 2 سال تحت مطالعه قرار گرفتند.

نتایج عمل نشان داد که بیماران قوز قرنیه که به دلیل شدت بیماری، کاندید پیوند قرنیه می باشند می توانند با جایگذاری قرنیه ساخته شده توسط تیم مطالعه، بدون انجام پیوند قرنیه، در یک جایگذاری لیزری بدون عوارض، بهبود بینائی و بهبود قوز قرنیه قابل ملاحظه ای داشته باشند.

نتایج این مطالعه با عنوان:
Bioengineered corneal tissue for minimally invasive vision restoration in advanced keratoconus in two clinical cohorts (https://www.nature.com/articles/s41587-022-01408-w)

 در ژورنال معتبر Nature Biotechnology  که دارای ضریب تأثیر 68 می باشد چاپ شده است و نام دانشگاه علوم پزشکی تبریز در این مقاله قابل توجه است.   


  • نوشته شده
  • در دوشنبه 31 مرداد 1401