رئیس گروه سلامت جمعیت و خانواده دانشگاه علوم پزشکی تبریز گفت: تعداد سالمندان استان طی سالهای گذشته افزایش یافته و از ۴.۹ درصد در سال ۷۵ به ۱۲.۹ درصد در سال جاری رسیده است.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تبریز به نقل از مرکز بهداشت استان آذربایجان شرقی ، بحث سالمندی و افزایش جمعیت سالمند در سالهای اخیر یکی از مباحث بسیار مهم در آینده کشور مطرح شده و آذربایجان شرقی نیز از این قائده مستثنی نیست چرا که این استان، پنجمین استان پیر کشور است. سالخوردگی با خود جنبههای مثبت و منفی میآورد. مثبت از آن جهت که تجربه و افزایش امید به زندگی و در نتیجه امید به آینده در دل جامعه بیشتر میشود اما اگر این سالمندان توان مالی مراقبت از خود را نداشته باشند، مشکلات بسیاری برای جامعه پدیدار میشود. همچنین بالا بودن نرخ سالمندی در یک جامعه شاید نشان از پایین بودن نرخ نیروی جوان و اشتغال برای تولید داخلی و در نهایت امنیت آن باشد.
افزایش چندین درصدی سالمندی طی ۲۶ سال اخیر
دکترناصر رهبر، رئیس گروه سلامت جمعیت و خانواده دانشگاه علوم پزشکی تبریز با بیان اینکه شعار روز جهانی سالمند امسال "تاب آوری و مشارکت زنان سالمند" است، گفت: تعداد سالمندان استان طی سالهای گذشته افزایش یافته و از ۴.۹ درصد در سال ۷۵ به ۱۲.۹ درصد در سال جاری رسیده است.
وی افزود: ازمجموع سالمندان استان، ۴۹.۰۹ درصد مرد و ۵۰.۹ درصد زن هستند. ۵۶.۶ درصد سالمندان در سنین ۶۰-۶۹ و ۲۷.۱ درصد نیز در سنین ۷۰-۷۰ هستند. باقی سالمندان استان نیز در سنین بالاتر از ۸۰ قرار دارند.
وی با بیان اینکه جمعیت سالمند استان، دو درصد بیشتر از میانگین کشوری است، افزود: شهرستانهای شبستر، خداآفرین و کلیبر بیشترین سالمند و چاراویماق، اسکو و ملکان کمترین جمعیت سالمندی را دارند.
دکتررهبر گفت: بنا بر گفتهی پیامبر گرامی اسلام (ص) "هر پیری در میان طایفهاش همچون پیامبری است در میان امتش" که موضوع سلامتی و ارتباط آن با افزایش سالهای زندگی در عصر حاضر چالشهای فراوانی را به وجود آورده است.
وی افزود: افزایش طول عمر انسانها و اضافه شدن جمعیت سالمندان یکی از دستاوردهای قرن ۲۱ بوده و سالخوردگی جمعیت پدیدهای است که برخی از جوامع بشری با آن روبرو شده و یا خواهند شد. این پدیده ناشی از بهبود شرایط بهداشتی است که از یک طرف منجر به کاهش مرگ به ویژه مرگ و میر کودکان و نهایتا افزایش امید به زندگی شده و از سوی دیگر با اعمال سیاست کنترل موالید باعث افزایش درصد سالخوردگان به کل جمعیت شده است.
وی با تاکید بر اینکه باید سالخوردگی جمعیت را یک موفقیت بهداشتی و وجود سالمندان را نعمتی از نعمات بیشمار پروردگار محسوب کرد، گفت: پدیده سالخودگی در جهان و در کشور ما نیز اجتناب ناپذیر خواهد بود لذا بر همین اساس جهان و از جمله کشور ما نیز به سرعت در حال پیر شدن بوده و نسبت افراد ۶۰ ساله و بالاتر به کل جمعیت در حال افزایش است.
رئیس گروه سلامت جمعیت و خانواده دانشگاه علوم پزشکی تبریز ادامه داد: جوانان پر تعداد امروزی، سالمندان فردای ایران خواهند بود و کشورمان باید خود را برای شرایط ویژه مهیا سازد چرا که انبوه سالمندان فردای ایران، به مقتضای شرایط سنی، روحیات و مطالبات دوران سالمندی، بیماریها و مشکلات فیزیکی و جسمی و روانی آن و... شرایطی غیر از واقعیات جمعیت جوان امروز ایران را ایجاب خواهند کرد.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه سالمندان، گروه متنوع با خواستهها و نیازهای متفاوت هستند، هیچ سازمان یا وزارتخانه خاصی به تنهایی نمیتواند پاسخگوی مسائل همه جانبه آنها باشد، به همین دلیل لازم است با محوریت شورای ملی سالمندان کشور و دبیرخانه آن، همه دستگاههای عضو این شورا مشارکت فعال در اجرای سند ملی سالمندان کشور داشته باشند.
مدیر گروه سلامت جمعیت و خانواده دانشگاه علوم پزشکی تبریز گفت: برای سالمندانی که قادر به مراجعه به مراکز روزانه نیستند، تیم تخصصی خدمات توانبخشی و مراقبتی در منزل با هدف ارتقا سطح سلامت و رسیدن سالمند به حداکثر استقلال نسبی در عملکرد افراد انجام میگیرد.