تاریخ : شنبه 12 آذر 1401
کد 14756

آنچه که باید درباره HIV بدانیم

آنچه که باید درباره HIV بدانیم

مدیر گروه پیشگیری از بیماری‌های واگیر دانشگاه علوم پزشکی تبریز، با بیان مهمترین راه‌های انتقال بیماری ایدز اظهار کرد: تماس‌های جنسی محافظت نشده و خارج از چارچوب خانواده و تزریق سرنگ‌های مشترک در افراد معتاد از شایع ترین روشهای انتقال ایدز است.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تبریز به نقل از مرکز بهداشت استان: سیمین خیاط‌ زاده در تشریح روش‌های انتقال ویروس HIV گفت: این بیماری می‌تواند از طریق هر کاری که با تجهیزات تیز برّنده آلوده انجام می‌گیرد، مانند استفاده از تیغ مشترک برای افراد در آرایشگاه‌ها، استفاده از سرنگ یکبارمصرف در تزریقاتی‌ها یا عدم رعایت نکات ایمنی و بهداشتی توسط دندانپزشک‌ها انتقال یابد.
 
وی افزود: خوشبختانه به دلیل شناخته شدن راه‌های انتقال HIV، در تزریقاتی‌هایی که تحت نظارت مطب‌ها،پزشکان و معاونت درمان فعالیت می‌کنند، همه‌ی نکات بهداشتی برای پیشگیری از بیماری ایدز رعایت می‌شود، در مطب‌های دندانپزشکی نیز دستگاه‌های ضدعفونی قرار داده شده و با اعمال این روش‌ها تقریبا انتقال بیماری ایدز نزدیک به صفر شده، اما روش‌های انتقالی که امکان محافظت ما وجود ندارد باید توسط فرد رعایت شود.
 
وی ادامه داد: ایدز یک بیماری عفونی است، مانند سایر بیماری‌های عفونی، که دارای نوعی ویروس است که از روش‌های انتقالی مشخص ویروس HIV از بدن فرد مبتلا به بدن فرد سالم انتقال می‌یابد.
 
خیاط زاده گفت: انتقال ویروس HIV به فرد سالم باعث شروع بیماری در آن فرد می‌شود و اگر چنانچه آلودگی به HIV ادامه یابد در مراحل پایانی، علائمی را نشان می‌دهد که در حقیقت ما به مرحله‌ی پایانی آلودگی به ویروس HIV، ایدز می‌گوییم.
 
وی افزود: ایدز نوعی بیماری است که سیستم ایمنی بدن، همان گلبول‌های سفید خون را مورد حمله قرار داده و آنها را از بین می‌برد، وقتی آن‌ها از بین می‌روند، بدن نمی‌تواند برابر بیماری‌های مختلف از خود مقاومت نشان دهد و سیستم ایمنی بدن ضعیف می‌شود.
 
وی در خصوص زمانی که بیماری ایدز در بین مردم شناخته نشده بود، اظهار کرد: در گذشته که این بیماری هنوز ناشناس بود، ممکن بود از یک فرد آلوده به HIV خون بگیرند و به فرد دیگری تزریق کنند، برای همین احتمال انتقال این بیماری هنگام انتقالات خون وجود داشت. خوشبختانه از زمانی که این بیماری شناخته شد از طریق سازمان انتقال خون آزمایش‌های تخصصی برای خون انجام گرفته و اجازه‌ی انتقال HIV از طریق تزریق خون به افرادی که به هر دلیلی نیاز به دریافت خون دارند، داده نمی‌شود.
 
مدیر گروه پیشگیری از بیماری‌های واگیر دانشگاه علوم پزشکی تبریز، اظهار کرد: در اوایل ابتلا به ویروس HIV ، علائم مشخصی ندارد در واقع ما این بیماری را دو مرحله در نظر می‌گیریم، که در مرحله‌ی اول ویروس وارد بدن فرد شده اما هنوز به بیماری ایدز تبدیل نشده است، این مرحله آلوده به ویروس HIV نام دارد و تقریبا بدون علائم است. مگر در روزهای اول ورود ویروس HIV به بدن که به صورت مختصر علائم عمومی عفونی مانند علائم سرماخوردگی حتی شاید خفیف تر از آن، در افراد مشاهده می‌شود.
 
خیاط‌ زاده در خصوص چگونگی تبدیل ویروس HIV به بیماری ایدز افزود: با وجود اینکه علائم خاصی مشاهده نمی‌شود این ویروس با حمله به گلبول‌های سفید که حفاظ امنیتی بدن در برابر عوامل بیماری زا به شمار می‌روند، سیستم ایمنی بدن را تضعیف و طی سالها با مبارزه با این سیستم ایمنی و غلبه بر گلبول‌های سفید در بدن وارد مرحله‌ی بیماری ایدز می‌شود، در آن زمان می‌تواند علائمی از خود نشان دهد.
 
وی خاطرنشان کرد: از زمانی که ویروس HIV وارد بدن یک انسان سالم می‌شود حدودا به طور میانگین ۱۰الی ۱۲ سال طول می‌کشد تا این ویروس پیشروی کرده و به مرحله‌ی پایانی بیماری ایدز برسد.
 
وی افزود: البته این زمان به سیستم ایمنی و مقاومت بدن فرد مبتلا به ویروس HIV نیز بستگی دارد البته این بازه‌ی زمانی نیز در صورتی است که فرد مبتلا از هیچ روش درمانی کمک نگیرد، مسلما اگر از هر یکی از روش‌های درمانی بهره بگیرد در افزایش طول مدت این زمان موثر خواهد بود.
 
وی با اشاره به اینکه انگ اجتماعی نیز یکی از چالش‌های مبتلایان HIV است، بیان کرد: HIV از طریق تماس معمولی روزمره مانند بوسیدن، در آغوش گرفتن، دست دادن و آب و غذا منتقل نمی‌شود، پس با دوری از رفتار و حرکات زننده با این افراد جامعه‌ای امن و قابل اعتماد برای مبتلایان ایجاد کنیم.
 
خیاط زاده متذکر شد: بعضی از دیدگاه‌های اشتباه جامعه نسبت به این افراد باعث می‌شود که کار ما نیز در شناسایی این افراد سختر شود، همچنین سهل انگاری این افراد در پیگیری از دوره‌ی درمان و عدم مراجعه به متخصصان نیز سبب بروز مشکلات روحی و روانی می‌شود.
 
وی ادامه داد: هیچ درمانی برای ایدز وجود ندارد، اما خوشبختانه امروزه داروهایی که از طریق سیستم وزارت بهداشت در اختیار ما قرار دارد، به طور چشم‌گیری رشد این بیماری را کند می‌کند، تا جایی که ویروس در بدن بیماران مبتلاء به HIV نزدیک به صفر باشد و این افراد هم حدالامکان زندگی طبیعی داشته باشند.
 
وی در خصوص معرفی مراکز درمانی بیماریHIV خاطرنشان کرد: در استان آذربایجان شرقی مراکز مشاوره‌ای بیماری‌های رفتاری وجود دارد، که در تبریز، در خیابان بهار، روبروی پارک بانوان و در شهرستان‌های بناب، اهر،مرند، میانه و مراغه نیز در مراکز سلامت، خدماتی برای بیماران مبتلا به HIV ارائه می‌شود.
 
مدیر گروه پیشگیری از بیماری‌های واگیر دانشگاه علوم پزشکی تبریز: افرادی که مشکوک به ابتلا به این ویروس هستند، می‌توانند به این مراکز مراجعه کنند و توسط متخصصین مشاوره شده و در صورت نیاز تست انجام گیرد.
 
وی در خصوص اهمیت محرمانه بودن اطلاعات بیمار بیان کرد: به قدری به محرمانه بودن اطلاعات افراد بیمار اهمیت داده می‌شود که نمونه‌ی آزمایشی فرد را به آزمایشگاه‌های سیستم‌های سلامتی خود با کد ارسال می‌کنیم تا هیچ نامی از بیمار برده نشود، تا اسرار فرد محفوظ بماند و با خیال راحت سیر درمانی خود را طی کند.
 
وی افزود: البته آنطور نیست که ما با گرفتن یک تست نتیجه بگیریم که HIV مثبت است، بلکه دو آزمایش دیگر نیز از بیمار برای رسیدن به نتیجه‌ی قطعی گرفته میشود.
 
خیاط زاده ادامه داد: پس از گرفتن سه آزمایش و پاسخ مثبت آلودگی به ویروس HIV، به فرد مبتلا پاسخ آزمایش را اعلام می‌کنیم و سپس دوره‌های درمان این بیماری را آغاز می‌کنیم.
 
وی گفت: از اولین روز دوره‌ی درمان، آزمایشات تکمیلی و داروهای درمانی که در اختیار بیمار قرار داده می‌شود رایگان است و توسط وزارت بهداشت تامین می‌شود، البته اگر نتیجه آزمایش فردی منفی باشد به او نیز در این مراکز روش‌های پیشگیری از ابتلا به ایدز آموزش داده می‌شود.
 
وی درپایان سخنان خود با تاکید به اهمیت مراجعه فرد مشکوک آلوده به ویروس HIV افزود: اگر فردی مشکوک به آلودگی ویروس HIV است به مراکز سلامت مراجعه کند، زیرا شناسایی زود و به موقع آلودگی فرد به ویروس HIV باعث شروع به موقع درمان شده و کمک می‌کند، تا از تبدیل ویروس HIV به بیماری ایدز جلوگیری شده و زندگی نزدیک به عمرطبیعی به این افزاد بخشیده شود.



دانلود پوستر روز جهانی ایدز 1401

دانلود موشن روز جهانی ایدز 1401
  • نوشته شده
  • در شنبه 12 آذر 1401