در نشست مطبوعاتی تعدادی از معاونان دانشگاه علوم پزشکی تبریز با محوریت هفته سلامت بر ضرورت همراهی تمامی نهادها و سازمان های متولی در راستای تحقق توسعه سلامت جامعه تاکید شد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تبریز به نقل ازمرکز بهداشت استان ، معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تبریز در این نشست گفت: سیستم بهداشت اگر کل توان خود را به کار گیرد، حداکثر ۲۰ تا ۴۰ درصد میتواند در سلامت جامعه تاثیرگذار باشد؛ بنابراین نهادها و ادارات و خود مردم نقش مهمی را در این خصوص ایفا میکنند.
دکتر حسین حقائی اظهار کرد : هفته سلامت رویدادی است که هر سال تکرار میشود و این مهم تلنگری است تا به مردم یادآوری کنیم که سلامتی مقوله مهمی است.
وی گفت:شعار سازمان بهداشت جهانی برای هفتهی سلامت امسال « سلامتی برای همه » است که در کشور ما نیزمتضمن یک مقوله مهم به نام پوشش همگانی سلامت است؛ بنابراین در کشور ما این شعار امسال « سلامتی برای همه با پزشکی خانواده » انتخاب شده است.
وی ادامه داد : برنامه پزشک خانواده در کشور ما از سال ۱۳۸۳ در بخش روستایی آغاز شد و از سال ۱۳۹۳ نیز به شکل رسمی در بخش شهری آغاز به کار کرد، استان ما نیز مانند سایر استانهای کشور این برنامه را با قدرت ادامه می دهد.
وی افزود : برای اینکه یک جامعه به توسعهی پایدار برسد، محور اصلی آن باید انسان سالم باشد، در تعریفی که سازمان بهداشت جهانی از سلامتی دارد این نیست که اگر فردی بیماری جسمی یا ناتوانی نداشته باشد، سالم است بلکه فردی که از رفاه کامل جسمی، روحی، روانی و اجتماعی برخوردار بوده و در کنار آن بیماری و ناتوانی نداشته باشد، سالم است و این تعریف نیز متضمن پوشش همگانی سلامت است یعنی همهی افراد باید از خدمات بهداشتی استاندارد و مقرون به صرفه برخوردار باشند .
حقائی خاطرنشان کرد : آمارها نشان میدهند پوشش همگانی سلامت در بهترین شرایط ۵۰ درصد مردم را شامل میشود، هدف پوشش همگانی سلامت این است که فرد بین سلامتی و حداقلهای سلامتی یکی را انتخاب کند و در کنار اقدامات اولیه زندگی از سلامتی کامل برخوردار باشد .
وی یادآور شد : باتوجه به اهمیت رسانهها و پیشرفتهایی که در سرتاسر دنیا در این زمینه رخ داده است و باتوجه به نقشی که رسانهها در سلامتی مردم ایفا میکنند، در هفته سلامت یک روز به نام سلامت و رسانه نامگذاری شده است؛ بنابراین باید کمک شود تا سواد سلامت مردم را افزایش دهیم چراکه طی دو دهه گذشته تغییر در الگوی زندگی عمده علل مرگ و میرها بوده است.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تبریز اضافه کرد : یکی از افتخاراتی که در نظام سلامت دنیا مطرح بوده، مراقبتهای اولیه بهداشتی است که خوشبختانه توانستهایم قدمهای بزرگی برداریم و استان ما در خصوص تامین فضای فیزیکی برای ارائه خدمات اولیه بهداشتی رتبه اول کشوری را کسب کرده است.
وی در پایان تاکید کرد : امیدوارم بتوانیم آیندهای سالم، عادلانه و ایمن برای تکتک افراد جامعه و کل دنیا فراهم کنیم.
معاون توسعه مدیریت و منابع دانشگاه نیز طی سخنانی گفت: پیشرفت فیزیکی مجموع بیمارستان یکهزار تختخوابی نزدیک ۲۸درصد و پیشرفت فاز اول این پروژه تقریبا ۳۸درصد است و تمام تلاشمان را میکنیم تا فاز نخست این پروژه به زودی به اتمام برسد.
علی جنتی، با اشاره به اینکه بیمارستان یکهزار تختخوابی یکی از پروژههای اولویت دار و از مصوبات سفر رئیس جمهور است، گفت: شروع این پروژه به ۹سال قبل برمیگردد.
وی خواستار تخصیص اعتبارات این پروژه بزرگ شد و ادامه داد: این پروژه فقط متعلق به استان ما نیست بلکه پروژهای است که به منطقهی شمالغرب کشور نیز مرتبط بوده و جمعیت استانهای همجوار را هم پوشش میدهد و جزو اولین بیمارستانهایی است که در استان ما شروع به ساخت شده ولی با این منابعی که تامین میشود خیلی طول میکشد تا این پروژه به مرحلهی بهره برداری برسد، برای اتمام این پروژه حدود پنج هزار میلیارد تومان تسهیلات لازم است تا طی دو یا سه سال بعد به اتمام برسد.
وی با اشاره به پروژههای ملی در سال جاری بیان کرد: پروژههای سال جاری پروژههای ملی هستند، از جمله پژوهشگاه ربع رشیدی، بیمارستان هزار تختخوابی و دانشکدهی دندان پزشکی که عملیات اجرایی در این پروژه ها ادامه دارد.
جنتی ضمن تبریک هفتهی سلامت به تمام فعالان عرصه نظام سلامت افزود: رسالت اصلی نظام سلامت و دانشگاه علوم پزشکی ارتقای سلامت جامعه بوده و یکی از راهکارهای ارتقای سلامت فراهم کردن و دسترسی عادلانه خدمات به تمام مناطق است.
وی متذکر شد: این شرایط باید به گونهای باشد که از نظر اقتصادی مردم توان پرداخت داشته باشند تا بتوانند از خدمات نظام سلامت بهرهمند شوند.
وی اولین اقدام برای دسترسی عادلانه مردم به خدمات را فراهم کردن فضای فیزیکی برای بهرهمندی از این خدمات عنوان کرد.
وی با اشاره به دومین اقدام برای دسترسی عادلانه مردم به خدمات، گفت: باید تجهیزات مناسب در آن فضای فیزیکی وجود داشته باشد، تجهیزاتی که بر اساس سطح بندی تعریف شده در آن مرکز وجود داشته باشد و همچنین منابع انسانی کافی و متخصص بر اساس سطح بندی در آن مراکز برای ارائه خدمت وجود داشته باشد.
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی تبریز نیز در این نشست اظهار کرد: حوزهی غذا یکی از مهم ترین بخشها در حوزهی سلامت است و حوزهی درمان برای موفقیت خود نیاز به دارو دارد ما برای اینکه بتوانیم بیماری را پیشگیری و تشخیص دهیم نیاز اصلیمان دارو است.
مسلم نجفی ادامه داد: پیشانی اصلی حوزهی درمان بخش دارو است، سال گذشته وزرات بهداشت توانست کمبود دارو در کشور را کاهش دهد و با تمام تلاش ها کمبود دارو به صورت ایده آل کاهش پیدا نکرده است.
وی با اشاره به اینکه یکی از ستونهایی که انسان میتواند سالم باشد وجود تغذیه سالم است خاطر نشان کرد: استان آذربایجان شرقی یکی از قطبهای تولید مواد غذایی در حوزهی محصولات کشاورزی خام و محصولات فراوری شدهی صنعتی کشور است که اکنون در استان نزدیک یک هزار و صد واحد در حوزهی تولید مواد غذایی، خوراکی و مواد آرایشی و بهداشتی فعالیت میکنند.
نجفی افزود: سال گذشته پنج هزار گواهی بهداشت برای صادرات مواد غذایی به چهل کشور صادر کردیم و جز افتخارات کشور و منطقه است که آذربایجان شرقی توانسته هزاران تن محصولات سلامت محور در حوزهی غذا به خارج از کشور حتی به کشورهای پیشرفته صادر کند.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی تبریز نیز در این نشست خبری با بیان اینکه تامین سلامت مردم از حوزه ها و بخش های مختلف تامین و اجرایی می شود، حوزه درمان را به دلیل اصل پیشگیری ویترین سلامت هر جامعه توصیف و اظهار کرد: این بخش به دلیل در دید بودن و مراجعه روزانه آحاد مردم به مراکز بیمارستانی و درمانی از اهمیت، ارزش و جایگاه خاصی برخوردار است.
دکتر جواد احمدیان با تاکید بر نقش پزشکان در تامین سلامت جامعه، از این قشر به عنوان زحمتکشان واقعی بخش سلامت کشور نام برد و با اشاره به برخی انتقادات از جامعه پزشکی به دلیل دریافتی های غیرمعمول، افزود: هر چند ما منکر وجود برخی کج رفتاری ها و تخلفات در این حوزه نیستیم اما باید توجه داشت که پزشکان به اندازه خدمات و تخصص هایی را ارایه خدمت می کنند به همان میزان در مقایسه با کشورهای دیگر و همسایه عایدی ندارند.
وی اخذ حق ویزیت اضافه بر تعرفه های اعلامی، دریافت زیرمیزی، مطالبه سکه، ارز و ارزهای دیجیتال را از جمله موارد تخلفاتی پزشکان آذربایجان شرقی اعلام و در عین حال اضافه کرد: چنانچه میزان تعرفه های پزشکی در تخصص های مختلف با میزان تورم جامعه همسان باشد به میزان قابل توجهی از این تخلفات کاسته می شود.
احمدیان با تاکید بر اینکه سقف دریافتی و تعرفه های مربوط به خدمات پزشکی به طور کامل و شفاف از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مدون و ابلاغ شده است، گفت: هر گونه قصور، تخطی و سرپیچی از قوانین موضوعه در صنف پزشکان تخلف محسوب شده و در مراجع مربوطه توسط شاکیان قابلیت بررسی و رسیدگی دارد.
وی ادامه داد: بر همین اساس و طبق قوانین جدید در حوزه اخذ ویزیت و هزینه های پزشکی خارج از تعرفه های اعلامی، جرایم سنگینی از سوی دولت انقلابی و مردمی سیزدهم و نیز وزارت بهداشت، درمان و آموزش عالی در نظر گرفته شده و برخلاف سال های قبل هزینه های تخلفات بسیار بالاتر رفته است.
احمدیان یادآور شد: بر همین اساس تخلفات پزشکان برای بار اول ۱۰ برابر، بار دوم ۲۵ برابر و برای نوبت سوم ۵۰ برابر کل هزینه های اضافی و غیرقانونی اخذ شده از بیماران منظور شده است که ملزم به استرداد و پرداخت آن خواهند شد.
وی افزایش جرایم را عامل موثر در کاهش تخلفات جامعه پزشکی اعلام کرد و گفت: باید توجه داشت که بهترین و بزرگ ترین عامل در جهت کاهش تخلفات، تعهد به موازین اخلاقی و حرفه ای است که این امر نیاز به فرهنگ سازی توسط رسانه ها دارد تا پزشک خود را مقید به رعایت قوانین و حق و حقوق تعریف شده بداند.
احمدیان از آحاد مردم درخواست کرد تا در صورت مواجهه با هر گونه تخلف مالی پزشکان و بیمارستان چه در بخش دولتی و چه در بخش خصوصی به اطلاع معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی رسانده تا مقدمات برخورد با این عده قلیل فراهم شود.
وی یاداور شد: در صورت حساب های بیمارستانی و مراکز درمانی تمامی هزینه ها اعم از دریافتی پزشک، هتلینگ، بیمارستانی و سایر موارد درج شده و خارج از این صورت حساب هر گونه اخد وجه اضافی غیرقانونی بوده و با متخلفان به شدت برخورد می شود