مدیر گروه سلامت روان دانشگاه علوم پزشکی تبریز گفت: سرمایهگذاری در سلامت روان سرمایهگذاری در توسعه فراگیر و پایدار جامعه است، افزایش ثروت و سرمایه روانشناختی در بین آحاد جامعه، از یک سو موجب کاهش مشکلات و اختلالات روانی بوده و به دنبال آن زمینه های ارتقای بهره وری جامعه در ابعاد مختلف سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی را نیز در پی خواهد داشت.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تبریز به نقل از معاونت بهداشت دانشگاه ، وهاب اصل رحیمی متذکر شد: سلامت یک ظرفیت از رفاه کامل جسمی، روانی و اجتماعی است حتی اخیرا سلامتی معنوی هم بعدی از سلامتی در نظر گرفته میشود.
وی تاکید کرد: سلامت روان یک ظرفیتی در فرد است که موجب میشود از زندگی لذت ببرد و بین کار و فعالیتهای روزمره یک نوع تعادل ایجاد کند. سلامت روان شامل مجموعهای از تلاشها، فعالیتها وحرکتهایی در زندگی است که باعث میشود تا ضمن حفظ و تامین سلامتی ،نشاط روانی اجتماعی را نیز در جامعه ارتقا بخشد.
وی همچنین گفت: سلامت روان موجب میشود تا توسعهی فراگیر در جامعه انجام شود که در غیر اینصورت باید به دنبال سیر صعودی اختلالات روانی باشیم. دکتر وهاب اصل رحیمی ضمن گرامیداشت روز روانشناس اظهار کرد: روانشناسی یکی از علوم بسیار مترقی و تکامل گرا در دوران معاصراست که نیازهای انسان را در ابعاد مختلف مد نظر قرار می دهد. علم روانشناسی، علمی است که رفتار افراد را مورد توجه و چرایی رفتارو عوامل موثر در بروز و ظهور و تداوم رفتار( ذهنی و شناختی، هیجانی و اجتماعی) را بررسی و تحت نظر قرار می دهد.
وی ادامه داد: روانشناسی علمی است که فرآیندها، جریان تفکر و اندیشه و فعالیتهای ذهنی انسانها را مورد بررسی قرار میدهد. ماحصل این علم در شناخت و مدیریت مسائل مختلف زندگی انسان در موقعیتهای مختلف تبیین و بکار گرفته می شود؛ اینکه ابعاد صفات شخصیتی انسانها چگونه است و هرکدام چه برآیند و نتایجی میتوانند داشته باشند، همینطور انسانها و افراد چگونه رفتار کرده، چه عواملی در آنها دخیل هستند و برای ایجاد و انجام رفتار درست چه مهارتهایی در بعد فردی و اجتماعی مورد نیاز است را معرفی و ارائه می کند. وی با بیان اینکه رفتار درست رفتاری است که حداقل آسیب را برای سلامت فردی، اجتماعی و روانشناختی ما در برداشته باشد، گفت: روابط در دوران های مختلف تحول و مقاطع مختلف سنی، ویژگیهای سنی و جنسی و نقش آنها در رفتار انسان، ارتباطات سیستم عصبی و نقش آن در برون داد رفتاری انسانها و مسائل دیگر از جمله چارچوبها، محدودهها و حوزههای عمل و کاربرد روانشناسی در جامعه است. اصل رحیمی افزود: روانشناسی علمی است که روش های بهزیستی انسان در جامعه را مطالعه میکند؛ اینکه افراد چگونه خوب زندگی کنند و حال خوبی داشته باشند، در زندگی فردی و اجتماعی فعال و موثر باشند، خود ارزشمندی و عزت نفس داشته باشند، و خودشان را اداره کنند و با دیگران روابط شاد، موثر و آرامش بخشی داشته باشند. وی در خصوص اهمیت مراجعه به روانشناس خاطرنشان کرد: سازمان جهانی بهداشت موضوع اهمیت سلامت روان را چنین تبیین میکند که جهان در حال گرایش به سمتی است که روز به روز به دلیل افزایش نوسانات اقتصادی، اجتماعی و سیاسی و دگرگونیهای مختلف در زندگی فردی و اجتماعی انسانها و گذر پرشتاب صنعتی و تکنولوژی در جوامع و ایجاد گسست های عاطفی و حس غربت در بین انسانها ، مشکلات روانی و اجتماعی بشر،بیشتر و بیشتر می شود و نشانه های اختلالات روانشناختی و روانپزشکی( افسردگی، اضطراب و رفتارهای پرخاشگرانه) هم به تبع آن زیادتر می شود. لذا به محض احساس افسردگی و اضطراب و افت کارکرد های فردی و اجتماعی باید به روانشناس مراجعه شود. وی یادآور شد: امروزه ارتباطات بین فردی به حداقل رسیده و به سمت مجازی شدن میرود و انسان احساس تنهایی و غربت میکند و نمیتواند نیازهای عاطفی خود را برطرف کند و تبادلات هیجانی او به حداقل رسیده و اختلالات روانی از جمله اضطراب و افسردگی افزایش یافته است؛ بنابراین دولتها باید بر روی سلامت روان سرمایهگذاری کنند.
وی اضافه کرد: افسردگی در بخش اعظم جمعیت ما ملاحظه میشود، در ۲۵۰ نفر از جمعیت استان که در مراکز سلامت ارزیابی شدند نزدیک به ۵۱ درصد افراد به افسردگی مبتلا بودند، موضوع دیگر افکار خود آسیب رسان است و خودکشی از جمله آن هاست. متاسفانه طی سالیان اخیر میزان موارد اقدام به خودکشی روند صعودی نگران کنندهای داشته و اقدامات پیشگیرانه در این زمینه بیش از پیش مورد تاکید قرار میگیرد. باید توجه کنیم که مراجعه به هنگام، تشخیص و مراقبت به موقع اختلالات روانپزشکی، زمینه های درمان موثر و مدیریت این اختلالات و بیماری ها را تسهیل و تاثیر درمان را و نیز افزایش می دهد. متاسفانه به دلائل مختلف از جمله وجود انگ اجتماعی، مشکلات فرهنگی و باورهای نادرست نسبت به مشکلات روانشناختی و پایین بودن سواد سلامت روانی در جامعه، مردم زمانی به روانشناس یا روانپزشک مراجعه می کنند که اختلال مزمن شده و پیامدهای آن پیرامون زندگی فرد را در برگرفته است و مداخلات درمانی هم از نظر اثربخشی و هم از نظر طول درمان هزینه و زمان زیادی را نیاز دارد.
اصل رحیمی اضافه کرد: توصیه سازمان جهانی بهداشت در این زمینه به تمام دولت های عضو این است که سواد سلامت روان مردم را در زمینه شناخت مشکلات روانشناختی و علائم آن ها، راههای پیشگیری و درمان و مراقبت از این اختلالات را با هدف بهبود سبک زندگی و ارتقای خودمراقبتی در اولویت قرار دهند و مردم را توانمند ساخته و دسترسی به خدمات سلامت روان هم تسهیل کنند. در مورد هزینه های خدمات سلامت روان و روانپزشکی، باید توجه داشسته باشیم که ماهیت اختلالات روانی به نوعی است که نوع مداخلات اعم از دارویی و روان درمانی نیازمند مدت زیادی است؛ این موجب شده است تا به تبع آن هزینه های درمان هم افزایش هزینه مداخلات مورد نیاز بالا باشد، با وجود اینکه بخشی از هزینه ها توسط سازمان های بیمه گر تامین می گردد، اما بخشی هم نیازاز توان بیمار و خانواده او خارج است. لذا افزایش میزان پوشش بیمه و فراگیر کردن تنوع خدمات در رشته های مختلف روانشناسی از جمله مواردی است که باید نسبت به آن توجه و سیاستگذاری گردد.
اصل رحیمی ادامه داد: با این حال ادغام سلامت روان در نظام مراقبت های بهداشتی طی سالیان اخیر موجب شده است که بخش زیادی از این خدمات در بسته های خدمت مراکز جامع سلامت گنجانده و به صورذت رایگان در اختیار مراجعین و خانواده ها قرار گیرد ، به طوری که در سطح کشور بیش از 1500 روانشناس در سطح کارشناسی ارشد و دکتری عهده دار ارایه خدمات سلامت روان است و از این رقم 120 نفر در مراکز سلامت نسبت به ارائه خدمات روانشناسی و مشاوره رایگان اشتغال دارند.