تاریخ : چهارشنبه 13 ارديبهشت 1402
کد 15648

 مدیر گروه آموزشی بیماری های داخلی دانشگاه علوم پزشکی تبریز تاکید کرد:

بیماری آسم قابل کنترل است

مدیرگروه آموزشی بیماریهای داخلی دانشگاه علوم پزشکی تبریز گفت: بیماری آسم یکی از شایع‌ترین بیماری‌های مزمن در کودکان و بزرگسالان است و شما می‌توانید بیماری آسم خود را کنترل کنید.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تبریز به نقل از روابط عمومی مرکز آموزشی، درمانی و تحقیقاتی امام رضا(ع) تبریز، دکتر حامد ولی زاده مدیرگروه آموزشی بیماریهای داخلی دانشگاه علوم پزشکی تبریز گفت: اولین سه شنبه‌ی ماه می میلادی مصادف با 12اردیبهشت سال جاری توسط سازمان جهانی آسم (GINA)  به نام "روز جهانی آسم" نام گذاری شده است
وی ادامه داد: این روز به عنوان یکی از رویدادهای اساسی در افزایش آگاهی مردم در مورد آسم بحساب می آید و به جهت اهمیت پیشگیری و کنترل بیماری آسم که یک مساله خطیر بهداشتی و اجتماعی است در برنامه های نظام بهداشت و سلامت همه کشورها گنجانده شده است.
وی گفت: آسم ازجمله بیماری‌های شایعی است که برای تمامی گروه‌های سنی از شیرخوارگی تا کهولت مشکلات زیادی ایجاد می کند. طی 2 دهه اخیر این بیماری در میان گروه‌های سنی مختلف، بخصوص کودکان افزایش چشمگیری داشته است.
دکتر ولی زاده افزود: اگرچه آلرژی بیماری خطرناکی نیست، می‌تواند مشکلات بسیاری را برای بیماران و هزینه زیادی را برای جامعه ایجاد کند و به ‌طور کلی کنترل آسم درحین سادگی احتیاج مداوم به کنترل و پیگیری دارد، که ممکن است سال‌ها طول بکشد.
وی با توصیف اینکه  امروزه به دلیل تغییر سبک و شیوه زندگی، شاهد گسترش بیماری‌های غیرواگیر و مزمن همچون آسم و آلرژی نسبت به گذشته هستیم گفت: کشور ما از نظر شیوع آسم جزء کشورهای میانه دنیا محسوب می‌شود و آمار شیوع آسم در کشور ما نیز رو به رشد است.
 این عضو هیات علمی دانشگاه گفت: آسم درحقیقت تنگی برگشت پذیر راه‌های هوایی است که در زمان حمله بیمار دچار تنگی مجاری تنفسی و تنگی نفس می‌شود. البته آسم بیماری واگیرداری نیست اما نقش وراثت دراین بیماری اهمیت زیادی دارد یعنی در صورت وجود سابقه آسم درخانواده باید به فکر اصلاح محیط زندگی در جهت کاهش و کنترل عوامل بیماری زا باشیم. تماس محیطی با دود سیگار، تماس شغلی با آلاینده‌ها، آلودگی هوا و تغییر الگوی زندگی مردم و روی آوردن بیش از حد به زندگی شهرنشینی و دوری از طبیعت استفاده از مواد غذایی آماده که در آن‌ها به وفور از مواد افزودنی استفاده می‌شود.
دکتر ولی زاده در ادامه گفت: از مهم‌ترین علائم آسم سرفه خشک متناوب و بازدم صدادار است که با فعالیت فیزیکی و افزایش تعداد تنفس، هوای سرد و خشک، محرک‌های هوایی، عفونت‌های ویروسی و تماس شغلی تشدید می‌شود خس خس سینه، سرفه و تنگی نفس، خمودگی و کاهش فعالیت فیزیکی از علائم ظاهری این بیماری است؛ این علائم در شب و صبح زود تمایل به شدید تر شدن دارد و از طرفی عوامل روحی و عاطفی نیز در تشدید علائم این بیماری دخالت مستقیم دارند.
این متخصص ریه افزود: دو نکته باید همیشه مد نظر بیماران آسمی باشد اول عمل به توصیه‌های پزشکی و دوم نحوه صحیح استفاده از داروی تجویز شده توسط پزشک.
 وی با اشاره به اینکه شایع‌ترین داروهای مصرفی در طب کودکان در ایران، آنتی بیوتیکها هستند ومتاسفانه مصرف آنها بیشتر از استاندارد جهانی است و درصد ابتلا به بیماریهای آلرژیک و آسم را در کودکان افزایش می‌دهد افزود: آنتی بیوتیکها مواد شیمیایی هستند که رشد باکتری‌ها را کند کرده و آنها را از بین می‌برند که در صورت استفاده بجا، با کمک دفاع سیستم ایمنی بدن موجب بهبودی عفونت های خطرناک و در صورت مصرف نابجا عوارضی چون حساسیتها، مشکلات گوارشی، کبدی و کلیوی ایجاد خواهند کرد.
وی همچنین گفت: آسم در اغلب کودکان و بزرگسالان از نوع آلرژیک است و گرده‌های گل و گیاه، وجود حشرات، محتویات بالش‌ها از پرمرغ و پشم گوسفند، همزیستی با سگ و گربه و آلودگی هوا از مهمترین عوامل بروز آلرژی و آسم می‌باشند. بین سلامت مادر، استرس و تغذیه او هنگام بارداری و بیماری آسم در کودک رابطه زیادی وجود دارد.
دکتر ولی زاده در پایان در خصوص توصیه های لازم در مورد پیشگیری از بیماری آسم گفت: تهویه مناسب محیط زیست و استفاده از کف پوش‌های چوبی و سرامیک به جای فرش و موکت که محل تجمع گرد و خاک، هیره‌ها و سایر آلرژی‌ها هستند می‌تواند در پیشگیری این بیماری موثر باشد، عدم نگهداری حیوانات مودار مثل سگ و گربه و اجتناب از مواد خوشبوکننده و عطریات تند و تیز ، عدم نگهداری از گلهای معطر و همچنین اجتناب از محیط‌های آلوده به دود سیگار از توصیه‌های بهداشتی در مورد بیماران مبتلا به آسم است چون این مواد غالبا از محرکهای آسم به شمار می‌روند.
  • نوشته شده
  • در چهارشنبه 13 ارديبهشت 1402