رئیس بیمارستان امام رضا(ع) تبریز از راه اندازی درمانگاه توانبخشی ریوی در این بیمارستان خبر داد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تبریز، دکتر مجتبی محمدزاده گفت: در راستای اجرای برنامه جامع توانبخشی ریوی با همکاری گروه بیماری های ریه و گروه طب فیزیکی و توانبخشی درمانگاه توانبخشی ریوی در درمانگاه تخصصی و فوق تخصصی بیمارستان امام رضای تبریز راه اندازی شد.
دکتر حامد ولی زاده عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تبریز نیز در این خصوص با توصیف اینکه برنامه جامع توانبخشی ریوی مجموعه ای از اقدامات و خدمات درمانی است که به بیماران مزمن ریوی ارائه می شود افزود: این مجموعه از اقدامات، بخشی از درمان های استاندارد برای بیماران مزمن ریوی است که با تجویز پزشک و بر اساس شرایط و نیاز بیمار انجام می شود و توسط تیمی متشکل از تخصص های گوناگون اعم از فوق تخصص ریه، متخصص طب فیزیکی و توانبخشی، متخصص تغذیه، فیزیوتراپیست و... ارائه می شود. این برنامه درمانی جامع قادر است در کنار سایر درمان های استاندارد مانند درمان های دارویی، علائم و مشکلات بیماران را کاهش دهد و به بهبود کیفیت زندگی ایشان کمک کند.
دکتر ولی زاده تمرینات ورزشی، آموزش های اختصاصی و خدمات جانبی مانند مشاوره تغذیه و روانپزشکی را از اقدامات درمانی برنامه جامع توانبخشی ریوی عنوان کرد و گفت: تمرینات ورزشی شامل تمرینات هوازی، کششی و تقویتی است و تمرینات هوازی با استفاده از دستگاه هایی مانند تردمیل و دوچرخه ثابت و ارگومتر دستی اجرا می شوند و حین انجام این ورزش ها، بیماران تحت نظارت مستمر تیم توانبخشی از جهت علائم بالینی، ضربان قلب و اشباع اکسیژن خون قرار دارند و شدت ورزش بر اساس تحمل بیمار و نظر پزشک تنظیم می شود در صورت نیاز اکسیژن مکمل حین ورزش از طریق کانولای بینی یا ماسک تجویز می شود.
وی ادامه داد: تمرینات تقویتی نیز جهت بازگرداندن قدرت به عضلات ضعیف شده تجویز می شوند و این ورزش ها با وسایلی مانند وزنه، باند های کشسان، دستگاه های اختصاصی تقویت عضلات و یا متکی بر وزن بیمار اجرا می شود و تمرکز اصلی این تمرینات روی تقویت عضلات بزرگ بدن در شانه ها، بازو ها و پاها است و تمرینات کششی بر اساس معاینات بالینی و با تمرکز بر محدودیت های ایجاد شده در محدوده حرکتی مفاصل و کوتاهی عضلات تجویز می شوند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تبریز در خصوص جایگاه مشاوره تغذیه در برنامه جامع توانبخشی ریوی گفت: اصلاح وضعیت تغذیه نقش قابل توجهی در بهبود کیفیت زندگی بیماران مزمن ریوی دارد. رژیم غذایی سالم، کاهش وزن و بهبود الگوهای تغذیه از مواردی است که توسط متخصص تغذیه به آنها پرداخته می شود.
دکتر ولی زاده با اشاره به اینکه مشکلاتی مانند افسردگی، اضطراب و اختلالات خواب در بین بیماران مزمن ریوی، عوامل موثر برای کاهش کیفیت زندگی در این بیماران است گفت: پرداختن به این مشکلات جهت بهبود کیفیت زندگی بیماران حضور مشاور روانپزشکی و روانشناسی را در برنامه جامع توانبخشی ریوی ضروری می کند.
رئیس درمانگاه توانبخشی ریوی بیمارستان امام رضا(ع) تبریز گفت: پیشگیری از حملات تشدید و بستری مکرر، ارتقای عملکرد و کیفیت زندگی بیمار، افزایش اعتماد به نفس و استقلال بیمار، بهبود علائم بالینی و بازگشت به فعالیت های روزمره را می توان به عنوان دستاورد های برنامه جامع توانبخشی ریوی برشمرد.