تاریخ : چهارشنبه 1 شهريور 1402
کد 16413

در جلسه کمیته صیانت از حقوق مردم در سلامت تاکید شد؛

ضرورت هم افزایی بین سازمانی برای پیشگیری از روند رو به رشد بیماری تب مالت

جلسه گروه کاری سلامت و امنیت غذایی استان آذربایجان شرقی و کمیته صیانت از حقوق مردم در سلامت با محوریت بیماری تب مالت در دانشگاه علوم پزشکی تبریز برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تبریز، جلسه کارگروه سلامت و امنیت غذایی استان و کمیته صیانت از حقوق مردم در سلامت با محوریت بیماری تب مالت درسطح استان با رویکرد پیشگیرانه و با حضور ارگانها و ادارات مرتبط استانی روز سه شنبه سی و یکم مرداد ماه 1402 در محل دفتر دبیرخانه سلامت و امنیت غذایی استان برگزار شد.

در این جلسه دکتر محمد قنبری رئیس گروه بهداشت محیط مرکز بهداشت استان گفت: برای اقدامات پیشگیرانه و کنترل بیماری تب مالت اقداماتی توسط معاونت بهداشتی و گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری های واگیر در زمینه مراقبت و پیشگیری از بیماری تب مالت از جمله نظارت و کنترل فرآورده های خاص دامی در سطح عرضه، بهداشت فردی، بهداشت محیطی، بازدید بهداشتی از کشتارگاه ها، قصابی ها، بستنی فروشی ها شناسایی کارگاه های غیر مجاز و... انجام شده است.
وی در خصوص فعالیت های این مرکز در سال 1401 افزود:در طول سال گذشته  988 مورد بازدید مشترک با دامپزشکی در خصوص محصولات لبنی و گوشتی در سطح عرضه ، 41موارد تخلف گزارش شده به دامپزشکی در خصوص عرضه شیر و لبنیات مشکوک ،96 موارد برخورد با بستنی فروشی ها ی استفاده کننده از شیر خام و 114 مورد برگزاری جلسات آموزشی برای اصناف عرضه کننده محصولات لبنی انجام شده است.

در این جلسه کریم گرامی کارشناس زئونوز مرکز بهداشت استان، نیزبا اشاره به اینکه بیماری تب مالت یک بیماری هزار چهره است افزود: با توجه به آمارها و اطلاعات موجود در سامانه سیب، در طی ده سال اخیر میزان بروز تب مالت در کشور روند افزایشی داشته است.

وی موارد بروز تب مالت استان آذربایجان شرقی از سال 85 تا 1401 را 2056 مورد اعلام کرد گفت: در راستای کنترل این بیماری مرکز بهداشت استان اقدام به تشکیل کمیته زئونوز، تشکیل جلسات آموزشی، آموزش از طریق صدا وسیما، استخراج داده های بیماران تب مالت ثبت شده برای برنامه ریزی و ... کرده است.

دکتر یوسف رمضانی، مدیر غذایی، آرایشی و بهداشتی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی تبریز در این جلسه در خصوص شیر پزها و کارگاه های لبنیاتی با تاکید بر نگهداری سه  تا 5 ماهه قبل از مصرف پنیرهای سنتی گفت: در استان آذربایجان شرقی 160 کارگاه پنیر سازی وجود دارد و مجوز برای کارگاه های لبنی و برای پنیرهای گوسفندی صادر شده است که از این تعداد 130 کارگاه فعال و مجوز های لازم را اخذ کرده اند و بقیه در حال مجوز گیری گیری هستند.

وی در خصوص استفاده از پنیر گفت: وقتی قالب های پنیر در حلب آماده می شودبه مدت 5 ماه قرنطینه گذاری باید انجام شود تا در سایه عمل تخمیر میکروب های احتمالی از جمله بروسلا از بین برود و مسئولین فنی واحدهای تولیدی و معاونت غذا ودارو مورد پایش قرار داده می شود و نباید قبل از اتمام قرنطینه به مصرف خوراکی برسد.

در این جلسه دکتر جعفر شیرازی رئیس اداره مبارزه با بیماری اداره دامپزشکی استان ضمن ارائه گزارشی از اقدامات اداره دامپزشکی گفت: یکی از روش های کنترل تب مالت حمایت از دامداران برای معدوم سازی دام آلوده به این بیماری است و جمعیت دامی استان سیال و متغییر بوده و وابسته به فصل، شرایط اقلیمی، بارندگی و ... است.

وی با بیان اینکه واکسن تب مالت هزینه ای ندارد و رایگان است افزود: همانطوریکه پیشگیری بهتر از درمان است در بحث واکسیناسیون دام ها باید سرمایه گذاری بیشتری انجام داد چون مخزن بیماری تب مالت دام است واقدامات اولیه باید در دام ها انجام شود.

وی تشکیل اکیپ غربالگری، پلاک کوبی دامها، هماهنگی با کشتارگاه برای کشتار دامهای آلوده و... را وی از اقدامات اداره دامپزشکی استان عنوان کرد.

دکتر رضا رضا مندی کارشناس اداره نظارت بر بهداشت عمومی دامپزشکی استان نیز در  این جلسه در خصوص اقدامات این اداره در خصوص نظارت بهداشتی و بهبود کیفیت شیر خام، ابلاغ برنامه طرح نظارت بهداشتي و بهبود كيفيت شير به ادارات دامپزشكي شهرستان، بازديد و مميزي مراكز جمع آوري شير، گاوداري هاي سنتي و صنعتي، كارخانجات لبني و شناسائي نواقص بهداشتي و اعلام موارد عدم انطباق به واحدها و پيگيري لازم به منظور انجام اقدامات اصلاحي جهت رفع نواقص، اجراي برنامه هاي آموزشي – ترويجي با همكاري مديريت جهادكشاورزي شهرستان ها، تشكل هاي مربوطه و مسئولين فني بهداشتي مراكز جمع آوري شير و آموزش فرايند شيردوشي و نگهداري و حمل شير علي الخصوص در گاوداري هاي سنتی، اجراي برنامه نمونه برداري و پايش شيرخام و...توضیحاتی ارائه کرد.

وی گفت: هدف از كارگروه استانی تلاش در راستای بهبود كيفيت شيرخام  و ساماندهي شير سراها، ممنوعيت عرضه شيرخام در واحدهاي لبنيات سنتي و گاوداري هاي شيري، تشریح اهميت شير به عنوان غذاي سلامتي در تغذيه خردسالان و كليه گروه هاي سني به عنوان غذاي سلامتي وتبديل استان به قطب صادرات فرآورده هاي لبني است.

سعید نوری معاون مدیر امور دام جهاد کشاورزی استان نیز در این جلسه با بیان اینکه این بیماری از راه‌هایی مانند مصرف لبنیات آلوده، اسنتشاق و یا تماس مستقیم منتقل می‌شود و عوارضی از جمله مننژیت و ضایعات مغزی دارد که قلب، سیستم تنفسی و تمام ارگان‌های بدن را تحت تاثیر قرار می‌دهد افزود: میزان تولید شیر استان در 5 ماهه اول سال ساری بالغ بر 283065 تن است و استان ما در تولید شیر رتبه 6 کشوری را دارد و 5 درصد سهم تولید شیر در کشور را استان آذربایجان شرقی به خود اختصاص داده است.

وی اقدامات پیشگیری این مجموعه در راستای پیشگیری ازبیماری تب مالت را عدم استفاده از آغوز و شیر خام دام، استفاده از دستکش هنگام دوشیدن شیر و سقط جنین دام، استفاده از ماسک موقع نظافت دامداری، بهداشتی نمودن جایگاه دام و محل شیر دوشی ،جوشاندن شیر به مدت پانزده دقیقه و... اعلام کرد.
گفتنی است؛  در این جلسه بر ضرورت کار تیمی سازمان ها  در پیشگیری از بروز تب مالت تاکید شد.
لطفا جهت مشاهده عکس های خبری کلیک فرمایید.

  • نوشته شده
  • در چهارشنبه 1 شهريور 1402