نتایج پژوهشهای پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی تبریز نشان می دهد که رابطه معکوسی بین پیشرفت تحصیلی و دود محیط سیگار وجود دارد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تبریز،نشست خبری ارائه نتایج تحقیقات اساتید دانشگاه علوم پزشکی تبریز در راستای چرخه انتقال دانش و نتایج تحقیقات و پژوهش ها به مخاطبان و همچنین برنامه ارزشیابی وزارت برای ارزیابی فعالیت ترجمان دانش دانشگاههای علوم پزشکی برگزار و۱۰ درصد از طرح های خاتمه یافته سال 1402 دانشگاه علوم پزشکی تبریز انتخاب و نتایج و یافته های آن اعلام شد.
به گزارش فوق دکتر حمید اله وردی پور مدیراطلاع رسانی پزشکی ومنابع علمی با ابراز خرسندی از حضور محققان و اصحاب رسانه ،بیان کرد: کلیه جوانب زندگی بشری بر تحقیق استوار است و اصحاب رسانه با انعکاس اخبار و نتایج تحقیقات رسالت بزرگی را در آگاهی بخشی بردوش دارند که جای تقدیراست.
در این جلسه، محققان و اعضای هیئت علمی دانشگاه نتایج طرح های تحقیقاتی اتمام یافته را به شرح ذیل بیان کردند:
دکتر محمد حسن صاحبی حق عضو هیئت علمی و رئیس دانشکده پرستاری و مامایی در این نشست در خصوص طرح تحقیقاتی
" میزان مواجهه با دود محیطی سیگار در دانش آموزان دوره اوّل دبیرستان شهر ملکان و ارتباط آن باشاخص توده بدنی، خود تنظیمی تحصیلی و پیشرفت تحصیلی " گفت: مصرف سیگار علاوه بر ایجاد اثرات سوء و عوارض جانبی در مصرف کننده، موجب مواجهه تحمیلی افراد دیگر با دود محیطی سیگار شده و از این طریق موجب عوارض در اطرافیان و خانواده فرد سیگاری می گردد.
وی افزود: دود محیطی سیگار باعث افزایش خطر مرگ زودرس می شود. بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی نیمی از کودکان جهان در معرض دود محیطی سیگار قرار دارند که سلامتی آنها را تهدید می کند.
صاحبی خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه آمار دانش آموزان کشور تقریبا 14 میلیون نفر بوده و برآوردی نسبتاً دقیق از جامعه است و از سویی دیگر متخصصان بهداشت حامیان اصلی پیشگیری از دخانیات هستند، لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان مواجهه با دود محیطی سیگار دانش آموزان دبیرستان های دوره اول شهر ملکان و ارتباط آن با شاخص توده بدنی، خود تنظیمی تحصیلی و پیشرفت تحصیلی انجام گرفت.
وی در خاتمه گفت: این مطالعه به صورت توصیفی روی 647 دانش آموز و با استفاده از پرسشنامه صورت پذیرفت یافته ها نشان داد 51 درصد دانش آموزان با دود محیطی سیگار مواجه داشتند. خود تنظیمی تحصیلی و پیشرفت تحصیلی ازتیاظ معکوس یا دود محیطی داشت و ارتباط شاخص توده بدنی مستقیم بود
(P<001). با توجه به این یافته دور نگهداشتن کودکان از دود محیطی و اجرای دقیق قوانین محدود کننده مصرف دخانیات بیش از پیش توصیه می شود
. دکتر عصمت مهرابی عضو هیئت علمی دانشکده پرستاری در خصوص طرح تحقیقاتی "
تاثیر مکمل پروبیوتیک بر ترمیم زخم اپی زیاتومی و افسردگی پس از زایمان در مادران نخست زا: یک کارازمایی تصادفی کنترل شده" بیان کرد: ﺷﻴﻮﻉ ﺍپیزیاتومی ﺩﺭ ﺍﻳﺮﺍﻥ ﺑﺴﻴﺎﺭ ﺑﻴﺸﺘﺮ ﺍﺯ ﻣﻴﺰﺍﻥﻫﺎﻱ ﮔﺰﺍﺭﺵ ﺷﺪﻩ در ﺳﺎﻳﺮ ﻧﻘﺎﻁ ﺩﻧﻴﺎ ﻣﻲﺑﺎﺷﺪ. محل برش اپی زیاتومی در جایی واقع است که احتمال آلوده شدن زخم به باکتریهای واژن و رکتوم زیاد است؛ بنابراین تاخیر در ترمیم زخم، احتمال عفونت را افزایش میدهد.
وی افزود: هدف این کارآزمایی بالینی، تعیین تاثیر مکمل خوراکی لاکتوباسیلوس کازئی بر ترمیم زخم و درد اپی زیاتومی و افسردگی پس از زایمان در مادران نخست زای شهر تبریز بود که نتایج نشان داد که مکمل خوراکی لاکتوباسیلوس کازئی باعث ترمیم زخم اپیزیاتومی میشود اما بر درد و افسردگی پس از زایمان، تاثیری ندارد
.
دکتر مهرابی در ادامه در خصوص
طرح دیگر خود با عنوان "
تاثیر مشاوره سوگ بر داغدیدگی زنان بدنبال مرگ¬های پری ناتال: یک مطالعه شبه تجربی " افزود: دلبستگی بین مادر و کودک از اوایل دوران جنینی شکل میگیرد؛ در سه ماهه دوم به اوج رسیده و تا بعد از زایمان ادامه می یابد.
مهرابی گفت: مرگ جنین یا نوزاد به عنوان یک رویداد غم انگیز، منجر به تجربه سوگ در مادر میشود. مطالعه حاضر بر روی 56 زن دارای تجربه مرده زایی یا مرگ نوزاد انجام گرفت و نتایج نشان داد که بعد از مداخله، شدت سوگ و افسردگی در گروه مداخله نسبت به کنترل کاهش چشمگیری داشت.
وی توصیه کرد: ماماها بعنوان مراقبین خط مقدم زنان که در هر زمان، ارتباط تنگاتنگ با زنان سنین باروری دارند، در مواجهه با مادران دارای تجربه مرگهای پریناتال با بکارگیری مشاوره سوگ در راستای ارتقاء سلامت روان آنان گام بردارند
.
دکتر پروین دهقان متخصص تغذیه در خصوص طرح تحقیقاتی "
تعیین اثر مکمل نشاسته مقاوم بر ریسک فاکتورهای کاردیومتابولیک، آنزیمهای کبدی و هموستاز کلسیم در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 چاق: یک کار آزمایی بالینی " بیان کرد: اخیراً مکمل یاری با پری بیوتیکها نظیر نشاسته مقاوم به عنوان مکمل دارو درمانی در مدیریت بیماری دیابت نوع 2 مورد توجه قرار گرفته است.
دکتر دهقان درمورد نتایج مطالعه گفت: نتایج این پژوهش نشان داد که مکمل یاری نشاسته مقاوم به عنوان یک پری بیوتیک در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 ، قادر است با تعدیل الگوی لیپیدی، آنزیم های کبدی و هموستاز کلسیم به کنترل اختلالات متابولیک این بیماری و عوارض ناشی از آن کمک نماید.
وی خاطرنشان کرد: این یافته ها، نشان می دهد که مکمل یاری با نشاسته مقاوم می تواند به عنوان یک درمان کمکی در مدیریت دیابت نوع 2 مفید واقع گردد
. دکتر زهرا شیخ علیپور عضو هیئت علمی دانشکده پرستاری در مورد
طرح تحقیقاتی "
عوامل موثر در ایجاد مزاحمت¬های تلفنی از دیدگاه شهروندان و پرسنل اورژانس 115 شهر تبریز سال 1397 " گفت: بررسی های صورت گرفته نشان داد زمان قابل توجه اپراتورها در مرکز پیام اورژانس صرف پاسخگویی به مزاحمین تلفنی میشود. عواملی مانند عدم شناخت مردم از حسایت اورژانس و مشکلات اجتماعی و روانی برخی شهروندان و همچنین نبود دستورالعمل مناسب برای مقابله این امر در ایجاد مزاحمتهای تلفنی برای 115 موثر بود.
وی افزود: اطلاع رسانی این امر مهم به افراد جامعه و افزایش سطح آگاهی، در نظر گرفتن قوانین سخت گیرانه تر و برنامه های آموزشی برای تمام سنین و آموزش به پرسنل مرکز پیام در مورد نحوه برخورد با مزاحمتهای تلفنی در جهت کاهش این معضل ضروری است
. دکتر داوود خضرلو عضو هیئت علمی دانشکده پیراپزشکی در خصوص طرح "
بهینه سازی پروتکل سی تی اسکن توراکس در غربالگری سرطان ریه با کاهش هرچه بیشتر دوز بیمار بهمراه حفظ کیفیت تصویر " اظهار کرد:
روش تصویربرداری سی تی اسکن در غربالگری سرطان ریه حساسیت و ویژگی بالایی دارد. به منظور کاهش پرتوگیری بیمار در این مطالعه روشهای کاهش دوز با حفظ کیفیت تصویر استفاده شد.
وی در ادامه افزود: در این مطالعه پروتکل دوز پایین برای غربالگری سرطان ریه با استفاده مطالعه روی فانتوم انتخاب شد، سپس بهترین پروتکل از نظر کیفیت تصویر و کاهش دوز بیمار انتخاب و این پروتکل بر روی فانتوم معادل ریه دارای اجسام معادل نودولهای ریوی اعمال شده و اسکن انجام شد.
دکتر خضرلو در خاتمه گفت: نتایج تشخیص نودولها و همچنین نتایج کیفیت تصویر پروتکل دوزپایین با پروتکل روتین اسکن ریه مقایسه می شود بنابراین پروتکلهای دوز پایین درکنار حفاظت بیشتر از بیمار در برابر اثرات سوء پرتوهای یونساز کیفیت تصویر قابل قبولی نیز میتواند تولید نماید
. دکتر رضا قوطاسلو عضو هیئت علمی
مرکز تحقیقات بیماری های عفونی و گرمسیری در خصوص طرح تحقیقاتی "
تعیین مقاومت به آنتی بیوتیک ها در ایزولههای کورینه باکتریوم مینوتیسیموم در تبریز در سال 1399 " بیان کرد: اریتراسما یک عفونت مزمن پوستی نسبتا شایع می باشد که در چین های بدن به صورت لکه های مسطح ظاهر می شود. عامل این عفونت باکتری کورینه باکتریوم مینوتیسیموم می باشد.
وی خاطرنشان کرد: در این مطالعه اینده نگر از 278 نمونه ی پوستی مشکوک به اریتراسما تعداد 41 نمونه اریتراسما بودند از این میان تعداد 12 ا مربوط به جنس مونث و 29 ایزوله مربوط به جنس مذکر بودند.
وی در ادامه گفت: در مورد مقاومت به آنتی بیوتیک ها، بیشترین فراوانی مقاومت به پنی سیلین و پس از آن اریترومایسین و کلاریترومایسین، کلیندامایسین ، تتراسایکلین و جنتامیسین و نئومایسین مشاهده شد و ژنهای مقاومت به اریترومایسین با موفقیت پیدا شد.
دکتر قوطاسلو با بیان اینکه می توان نتیجه گرفت که فراوانی اریتراسما در شهر تبریز نسبتاً کم است و از طرفی مقاومت به داروهای آنتی بیوتیکی پر مصرف علیه بیماری اریتراسما رایج و نگران کننده است.و همچنین مقاومت به اریترومایسین در کورینه باکتریوم مینوتیسیموم عمدتاً مربوط به ژن ermX می باشد به سخنان خود پایان داد.
دکتر سارا پوررضوی از دانشکده بهداشت در مورد طرح تحقیقاتی "
کشف فرایند جستجوی اطلاعات بهداشتی آنلاین در سالمندان و آزمون الگوی پدیدار شده شکل گیری رفتار مرتبط: یک مطالعه ترکیبی اکتشافی متوالی " گفت: نتایج این تحقیق با رویکرد کیفی نشان داد که چهار موضوع انگیزشی اصلی از جمله متکی بودن به خود، دستیابی به زندگی سالمتر، جستجوی منابع قابل اعتماد اطلاعات سلامت و جمعآوری اطلاعات سلامت عوامل تاثیر گذار بر جستجوی اطلاعات سلامت از طریق پلتفرم های آنلاین می باشد.
دکتر پوررضوی دادامه داد: براساس یافته ها سالمندان بر اساس نیازها و انتظارات خود به دنبال اطلاعات بهداشتی برای دستیابی به وضعیت مطلوب سلامت هستند. علاوه بر این، سواد سلامت الکترونیک، اطلاعات متناقض، بی اعتمادی به اطلاعات آنلاین، و طراحیهای وب که برای سالمندان مناسب نیستند، موانع اصلی برای جستجوی اطلاعات سلامت بودند.
وی در خاتمه گفت: یافتههای این مطالعه اطلاعات ارزشمندی را برای پرستاران و سایر ارائهدهندگان مراقبتهای بهداشتی فراهم میکند تا دسترسی افراد مسن به اطلاعات سلامت آنلاین قابل اعتماد و معتبر را تسهیل کند.
دکتر منصور غفوری فرد عضو هیئت علمی دانشکده پرستاری، در مورد طرح تحقیقاتی "
ارتباط بین مراقبت دلسوزانه و شرایط محیط کاری پرستاران شاغل در بخش های مراقبت ویژه مراکز آموزشی درمانی شهر تبریز، 1399 " گفت" مراقبت دلسوزانه به عنوان یک ارزش حرفه ای پرستاران و یک فضیلت اخلاقی در پرستاری تلقی می شود. دلسوزی برای شکوفا شدن به یک محیط کاری نیاز دارد که تسهیل کننده ترویج مراقبت دلسوزانه باشد.
دکتر غفوری فرد ادامه داد: یکی از محیط های بالینی که بیماران درد و رنج فراوانی را تجربه می کنند و پرستاران نقش حیاتی در ارائه مراقبت ایفا می کنند، بخشهای مراقبت های ویژه است و نتایج مطالعه نشان داد که هر چقدر شرایط محیط کاری پرستاران بهتر باشد میزان ارایه مراقبت های دلسوزانه از سوی پرستاران بهتر می شود.
وی افزود: بر اساس نتایج مطالعه، ارتقای شرایط محیط کاری باعث افزایش میزان مراقبت دلسوزانه در بخش های مراقبت ویژه می شود که این نیز منجر به پیامدهای سودمند مراقبت دلسوزانه در محیط بالین خواهد شد. لذا، سازمانها و مدیران و رهبران پرستاری باید به ارزیابی این مورد در بالین که همواره مورد بی توجهی قرار گرفته است، اهمیت ویژه ای قائل شده و زیرساخت های لازم جهت نیل به این هدف را مدنظر قرار دهندد تا این فضیلت اخلاقی هرچه بیشتر در محیط کار بیمارستان تجلی یابد.
در خاتمه این نشست خبری، نتایج حاصل از مطالعات مذکور مورد بحث و بررسی قرار گرفته و مجریان و محققین این مطالعات به سوالات خبرنگاران حاضر در جلسه پاسخ گفتند.
برای مشاهده تصاویر خبری کلیک کنید