تاریخ : يکشنبه 13 اسفند 1402
کد 18128

برگزاری نشست خبری ترجمان دانش طرح های پژوهشی خاتمه یافته دانشگاه علوم پزشکی تبریز

نتایج حاصل از مطالعات طرح های تحقیقاتی دانشگاه علوم پزشکی تبریز در نشست خبری روز یکشنبه سیزدهم اسفندما 1402 در سالن مدیا سنتر کتابخانه مرکزی ارائه شد.

به گزارش روابط عمومی دنشگاه علوم پزشکی تبریز، از سلسله نشست های خبری ترجمان و تبادل دانش در راستای توسعه رویکرد ترجمان دانش و کاربرد نتایج حاصل از تحقیقات حوزه سلامت  و همچنین برنامه ارزشیابی وزارت برای ارزیابی فعالیت در دانشگاه های علوم پزشکی کشور، نشست خبری ارائه نتایج طرح های تحقیقاتی دانشگاه علوم پزشکی تبریز با حضور مدیران معاونت تحقیقات و فناوری، اعضای هیئت علمی، محققان، کارشناسان و جمعی از اصحاب رسانه روز دوشنبه هفتم اسفندماه 1402 در سالن مدیا سنتر کتابخانه مرکزی برگزار شد.


به گزارش فوق دکتر حمید اله وردی پور مدیراطلاع رسانی پزشکی ومنابع علمی ضمن خیر مقدم دراین نشست که با حضور نمایندگان مدیریت روابط عمومی دانشگاه، اعضای هیئت علمی، محققان، کارشناسان و جمعی از اصحاب رسانه برگزار شد با ابراز خرسندی از حضور محققان و اصحاب رسانه گفت: کلیه جوانب زندگی بشری بر تحقیق استوار است و اصحاب رسانه با انعکاس اخبار و نتایج تحقیقات رسالت بزرگی را در آگاهی بخشی بردوش دارند که جای تقدیراست.

در این جلسه، محققان و اعضای محترم هیئت علمی دانشگاه  نتایج طرح های تحقیقاتی اتمام یافته را به شرح ذیل به حضار ارائه کردند:

دکتر سعید صفیری عضو هیئت علمی دانشکده پزشکی و مرکز تحقیقات بیماریهای بافت همبند  در خصوص طرح تحقیقاتی " شیوع روماتیسم مفصلی در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا از سال 1990 تا 2019 " گفت: در سال 2019، میزان شیوع و بروز روماتیسم مفصلی در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا، بترتیب برابر با 120.6 و 5.9 در 100 هزار نفر بوده که بترتیب نشان دهنده ی 28.3 درصد و 25.2 درصد افزایش از سال 1990 بوده است.

وی در ادامه با اشاره به بیشترین میزان شیوع در زنان 50 تا 54 ساله و مردان 45 تا 49 سال افزود: علاوه براین، افزایش بار بیماری روماتیسم مفصلی در سه دهه اخیر با افزایش سطح اقتصادی و اجتماعی منطقه مرتبط بوده است.

مهسا محمودی نژاد از دانشجویان کمیته تحقیقات دانشجویی در خصوص طرح تحقیقاتی " بررسی تاثیر مکمل خوراکی با ویتامین D3 بر سطوح فاکتورهای TGF-β و MCP-1 و NF-κB در بافت قلبی رت های چاق شده تحت رژیم پرچرب " گفت: این مطالعه با هدف بررسی اثر ویتامین D فعال بر روی بافت قلبی در رت ها انجام شد.

وی افزود: در این مطالعه که ابتدا گروهی از رت ها با رژیم پرچرب و گروهی با رژیم نرمال تغذیه شدند و سپس همه آنها با ویتامین D مکمل یاری شدند، نتایج حاصل حاکی از بهبود مارکرهای التهابی TGF-B و MCP-1 و NF-kB در رت های مکمل یاری شده با ویتامین D است.

محمودی نژاد خاطرنشان کرد: علاوه برآن،  مکمل یاری با ویتامین D با بهبود مارکرهای گلایسمیک و حساسیت انسولینی در موش ها همراه بود. لذا بایستی تدابیر تغذیه ای در جهت استفاده از ویتامین D و در نتیجه کاهش بروز بیمارهای التهابی در نظر گرفته شود که این امر مستلزم طراحی مطالعات مداخله ای حیوانی و انسانی بیشتر است.

دکتر مهناز طالبی عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات بیماریهای علوم اعصاب در خصوص طرح تحقیقاتی " بررسی وضعیت حافظه‌ اجرایی در اختلالات شناختی خفیف با استفاده از تست شناختی CANTAB؛ مطالعه‌ی مروری نظام‌مند و فرا تحلیل " گفت: اختلال شناختی خفیف یک حالت بینابینی بین پیری طبیعی و زوال عقل است.

وی افزود: در این مطالعه  پروفایل‌های حافظه کاری بیماران اختلال شناختی خفیف با استفاده از تست عصبی-روان‌شناختی کمبریج بررسی شدند. همچنین دقت تشخیصی و عوامل مرتبط احتمالی به عنوان پیامدهای ثانویه مطالعه بررسی شدند.

وی در ادامه بیان بیان کرد: مطالعات با شرکت کنندگان اختلال شناختی و استفاده از تست کمبریج برای ارزیابی حافظه کاری گنجانده شدند. از 1537 نتایج به دست آمده در سرچ، 14 مطالعه در این مرور سیستماتیک پوشش داده شد و 7 مورد از آنها در متاآنالیز قرار گرفتند. بین بیماران اختلال شناختی خفیف و گروه کنترل سالم در حافظه کاری فضایی و پردازش سریع اطلاعات بصری تفاوت وجود داشت. عملکرد حافظه کاری بیماران با بیماران اختلال شناختی با سطح مایع مغزی نخاعی پروتئین تاو و آمیلوئید بتا مرتبط بود.

وی در خاتمه گفت: این مطالعه نشان داد حافظه کاری یک حوزه شناختی مختل در بیماران با اختلال شناختی خفیف است.

دکتر محمد اصغری جعفرآبادی عضو هیئت علمی دانشکده بهداشت در خصوص طرح تحقیقاتی " تأثیر زنجبیل (Zingiber Officinale) بر بهبود پروفایل لیپیدی خون در افراد سالم و غیر سالم با استفاده از رویکرد فراتحلیل چندمتغیره " گفت: متاآنالیز اخیر کارآزمایی‌های تصادفی‌سازی‌شده و کنترل‌شده، اثرات مکمل‌سازی زنجبیل را بر پروفایل لیپیدی و وزن بدن بررسی کرد.

وی با اشاره به این مطالعه که تا دسامبر 2021 پایگاه‌های اطلاعاتی آنلاین را برای شناسایی مقالات واجد شرایط جستجو کرد، شامل 26 کارآزمایی بود. افزود: نتایج نشان داد که مصرف زنجبیل می‌تواند به طور قابل‌توجهی پروفایل چربی از جمله تری گلیسیرید تام، کلسترول، LDL و HDL را بهبود بخشد.

وی خاطرنشان کرد:علاوه بر این، مکمل زنجبیل می تواند به طور قابل توجهی شاخص توده بدن (BMI) را کاهش دهد. در نتیجه، این مطالعه نشان می دهد که مکمل زنجبیل در صورت استفاده در دوز و مدت زمان مناسب، می تواند نمایه چربی و وزن بدن را بهبود بخشد. با این حال، تحقیقات بیشتری برای ارزیابی کامل اثر دوزها و مدت زمان‌های مختلف مکمل‌های زنجبیل بر پروفایل لیپیدی و BMI مورد نیاز است.

دکتر حسن تقی پور عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات سلامت و محیط زیست در خصوص طرح تحقیقاتی " بررسی میکروپلاستیک ها در نمک سفره (خوارکی) در ایران و برآورد میزان دریافت روزانه آن " گفت: بر اساس نتایج مطالعه حاضر به طور متوسط در هر کیلوگرم از نمک های خوراکی موجود در بازار ایران 700 تا 5470 عدد میکروپلاستیک وجود دارد. مقادیر دریافت میکروپلاستیک از طریق مصرف نمک خوراکی در ایران 1967 تا 21563 عدد به ازای هر نفر در سال برآورد شد.

وی افزود: آلودگی اولیه محیط با پلاستیک ها و همچنین آلودگی ثانویه در حین تولید و بسته بندی نمک ها در آلودگی آنها به میکروپلاستیک ها نقش دارند. جهت پیشگیری از آلودگی نمک و زنجیره غذایی با میکرپلاستیک ها مدیریت صحیح پسماندهای به ویژه پلاستیک ها و اصلاح فرایند تولید و بسته بندی نمک ها در کشور ضروری است.

دکتر سپیده زنونی واحد عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کلیه در خصوص طرح تحقیقاتی " هدف قرار دادن آسیب مزمن ریه به دنبال COVID-19 حاد با  Tofacitinib گفت: ایجاد فیبروز ریوی دنبال کووید-19 شدید مشهود است.

وی بیان کرد: برای توسعه مداخلات پیشگیرانه و یا درمانی آینده، نیاز فوری به شناسایی ویژگی های سلولی و پاتوفیزیولوژیکی زجر تنفسی مزمن ریوی ناشی از کووید-19 وجود دارد وسلول‌های T حافظه بافت کناری (TRM) می‌توانند از سیستم ایمنی موضعی در برابر عفونت‌ها و سرطان حفاظت کنند.

وی خاطنشان کرد: این سلول‌ها با تحریک التهاب پاتولوژیک باعث التهاب مزمن راههای هوایی و فیبروز می‌شوند و اثرات JAK به عنوان مسیر القاکننده طوفان سیتوکین بر موارد حاد کووید-19 قبلا ارزیابی شده است.

وی در خاتمه گفت: بر اساس نتایج این مطالعه داروی Tofacitinib با هدف قرار دادن سلول های CD8  TRM می تواند یک کاندید بالقوه برای درمان بیماری های مزمن ریوی ناشی از عفونت حاد SARS-CoV-2 باشد.

دکتر آیدا مالک مهدوی عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات بیماری های بافت همبند در خصوص طرح تحقیقاتی " بررسی اثر کینوآ بر واسطه های التهابی: مطالعه مرور نظام مند " گفت: در یک مطالعه مروری سیستماتیک، 20 مطالعه حیوانی و آزمایشگاهی که به بررسی اثر کینوآ بر روی عوامل التهابی اینترلوکین 1، اینترلوکین 6 و فاکتور نکروز توموری آلفا پرداختند با استفاده از پایگاههای اطلاعاتی پاب مد، اسکوپوس، وب ساینس، پروکوست و گوگل اسکولار جمع آوری گردید و اطلاعات مورد نیاز استخراج شد.

وی افزود: تمام مطالعات آزمایشگاهی و اکثریت مطالعات حیوانی نشان دهنده اثرات مثبت کینوآ در کاهش عوامل التهابی مورد بررسی بودند. این مطالعه شواهد قانع کننده ای در خصوص اثرات کینوآ بر التهاب ارائه می دهد و ضرورت انجام تحقیقات بالینی بیشتری را بخصوص در افراد مبتلا به بیماریهای التهابی خاطرنشان میسازد.

الهام کریمی از دانشجویان کمیته تحقیقات دانشجویی در خصوص طرح تحقیقاتی " تأثیر مصرف دارچین بر الگوی لیپیدی در اختلالات متابولیک: یک مطالعه متاآنالیز چتری " گفت: دارچین یک ادویه غنی از پلی فنل است که اثرات مفیدی بر روی نشانگرهای سلامت متابولیک قلبی مانند پروفایل لیپیدی، استرس اکسیداتیو و التهاب دارد وعلیرغم انباشته شدن شواهد حاصل از متاآنالیزها بر روی اثرات دارچین بر این نشانگرها، یافته ها بحث برانگیز هستند.

وی ادامه داد: این متاآنالیز چتر برای ارزیابی شواهد موجود و ارائه یک شفاف سازی قطعی انجام شد و به نظر می رسد مصرف دارچین در تعدیل پروفایل های چربی ، به ویژه در میان بیماران مبتلا به PCOS مفید است. با توجه به اثرات کاهنده چربی، آنتی اکسیدانی و ضد التهابی دارچین، می تواند یک کاندید بالقوه در پیشگیری و یا درمان برخی از بیماری های مزمن مانند CVD ها باشد.

امیررضا ناصری از کمیته تحقیقات دانشجویی در خصوص طرح تحقیقاتی " تاثیر مکمل زعفران بر اختلال توجه و بیش فعالی: مطالعه مروری نظام مند " گفت: نقص توجه با اختلال بیش فعالی یک اختلال شایع عصبی‌روانپزشکی در دوران کودکی و است که عصاره زعفران به عنوان یک مداخله موثر در این بیماری پیشنهاد می‌شود و بر اساس مطالعه‌ی مروری انجام شده، ۴ مطالعه بر روی مجموعا ۱۱۸ بیمار به بررسی اثرات و ایمنی مکمل زعفران در بیماران با نقص توجه با اختلال بیش فعالی پرداخته است که این مطالعات نشان داده‌اند زعفران، چه به عنوان درمان اصلی و چه به عنوان مکمل، می‌تواند در کاهش علائم نقص توجه با اختلال بیش فعالی موثر باشد و با عوارض جدی نیز همراه نیست؛ با این وجود تعداد کم مطالعات انجام شده و نیز احتمال سوگیری در این مطالعات نیاز به مطالعات آینده در این حیطه را مشخص می‌کند.

دکتر ثریا خیروری عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات علوم تغذیه در خصوص طرح تحقیقاتی " تأثیر مکمل یاری ویتامین D3 بر شاخص‌های متابولیکی، سطوح سرمی گلیکوژن سنتاز کیناز 3، بتا کاتنینBDNF، S100B و ZAG در بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی دارای کمبود ویتامین D " گفت: هایپوویتامینوز D، به عنوان یکی از کمبودهای شایع در افراد مبتلا به اسکیزوفرنی، با شدت علایم بالینی، فاکتورهای بیوشیمیایی و متابولیکی متعددی در این بیماران مرتبط دانسته شده است.

وی در ادامه گفت: در این مطالعه کارآزمایی بالینی دوسوکور 8 هفته ای، 21 مرد مبتلا به اسکیزوفرنی مزمن دارای کمبود ویتامین D  ، مکمل ویتامین D (2000 واحد در روز) و 21 نفر آنها دارونما (پارافین خوراکی) دریافت کردند  مقادیر سرمی ویتامین D ، شاخص ها لیپیدی و قندی، بتا کاتنین، گلیکوژن سنتاز کیناز-3 بتا (GSK-3B) ،فاکتور نوروتروفیک مشتق از مغز (BDNF)، S100 پروتئین اتصال دهنده کلسیم  (S100B)، و گلیکوپروتئین آلفا 2 روی (ZAG) قبل و بعد مداخله اندازه گیری شدند.

دکتر خیروری در خاتمه گفت: نتایج مطالعه نشان داد که مکمل یاری با ویتامین D سبب بهبود سطح سرمی این ویتامین، علایم بالینی بیماری و نیز کاهش سطوح تری گلیسیرید، GSK-3B، و ZAG سرم شد. لذا تجویز ویتامین D در بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی به عنوان درمان تکمیلی می تواند پیشنهاد میشود.

دکتر حسین مطلبی عضو هیئت علمی دانشکده بهداشت در خصوص طرح تحقیقاتی  " تبیین کیفیت زندگی جنسی سالمندان با نشانگان آندروپوز در شهر مشهد - یک مطالعه تبیینی متوالی " گفت: در پژوهش حاضر یک نوع مطالعه ترکیبی متوالی تبیینی در دو بخش کمی و کیفی با هدف تبیین کیفیت زندگی جنسی مردان سالمند مبتلا به نشانگان آندروپوز طراحی شد. در بخش اول تحقیق یک مطالعه مقطعی بر روی 576 مرد  بالای 60 سال که به صورت تصادفی  از مراکز بهداشتی در مشهد انتخاب شده بودند؛ انجام شد.

وی در ادامه بیان کرد: در مرحله دوم تحقیق یک مطالعه کیفی با روش تحلیل محتوا انجام شد و نتایج نشان داد حدود نیمی از مردان سالمند به سطح متوسطی از علائم و نشانه ها مبتلا بودند. علائم و نشانه های جنسی، بیشترین شیوع، و علائم و نشانه های جسمی و روانی کمترین شیوع را در میان مبتلایان داشتند. سطح کیفیت زندگی سالمندان مبتلا به یائسگی، کمی پایین تر از حد متوسط بود. کیفیت زندگی جنسی سالمندان مبتلا به یائسگی ارتباط قابل توجهی با برخی عوامل فردی و اجتماعی خود و همسرانشان داشت.

دکتر مطلبی در خاتمه گفت: نتیجه مصاحبه های عمیق با مردان سالمند مبتلا به علائم و نشانه های یائسگی بیان کننده مولفه هایی شامل  تمایل به زندگی جنسی فعال ، احساس و تجربه زندگی غیر جنسی و ناتوانی جنسی درک شده  بود که می توان با مورد توجه قرار دادن آنها، مسئولین و پژوهشگران را در تسهیل برنامه ریزی های مناسب این حوزه یاری داد.

دکتر راحله فرحزادی عضو مرکز تحقیقات پزشکی مولکولی در خصوص طرح تحقیقاتی " بررسی تاثیر ال-کارنیتین بر پیری سلول های بنیادی سرطانی پستان" گفت: از آنجا که سلول های بنیادی سرطانی از طریق تحریک حالت انتقالی اپی تلیال-مزانشیمال سبب القاء قدرت تومورزایی بالا در بیماری سرطان می شوند، مطالعات و تحقیقات گسترده در این زمینه مورد نیاز است.

وی افزود: به طور کلی، سلول های بنیادی سرطانی در رشد تومور و متاستاز از طریق تحریک حالت انتقالی اپی تلیال-مزانشیمال نقش عمده ای را ایفا می کنند. بنابراین استفاده از فاکتورهایی با خاصیت آنتی اکسیدانت می تواند به عنوان یک استراتژی جدید در درمان سرطان مفید واقع شود.

دکتر فرحزادی خاطرنشان کرد: ال-کارنیتین به عنوان یک آنتی اکسیدانت قوی در استرس اکسیداتیو سبب افزایش تنفس سلولی، آپاپتوز، کاهش در سرعت تکثیر سلول های سرطانی با مکانیسم های مختلف می شود.

وی در خاتمه بیان کرد:  نتایج مطالعه حاضر نشان داد که ال-کارنیتین در غلظت های 5/2 و 5 میلی مولار، پس از جداسازی سلول های بنیادی  CD44 از رده ی سلولی MB-468 سرطان پستان  سبب افزایش میزان بیان پروتئین TERT به عنوان نشانگری در بررسی پیری سلولی می شود و این در حالی است که تیمار این سلول ها با ال-کارنیتین سبب کاهش میزان بیان پروتئین های Vimentin و Cadherin به عنوان یک نشانگر مهم در بررسی حالت انتقالی اپی تلیال-مزانشیمال می شود. القاء پیری ایجاد شده همراه با کاهش میزان بیان پروتئین های Vimentin و Cadherin است.

 برای مشاهده تصاویر خبری کلیک کنید

  • نوشته شده
  • در يکشنبه 13 اسفند 1402