همایش اقدامات پیشگیرانه و مراقبت های بهداشتی تب دنگی از منظر پدافند غیر عامل به همت دانشگاه علوم پزشکی تبریز برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تبریز، همایش اقدامات پیشگیرانه و مراقبت های بهداشتی تب دنگی از منظر پدافند غیر عامل به منظور برنامه ریزی و هماهنگی های لازم برای پیشگیری و مقابله با تهدیدات ناشی از مهاجم زیستی (پشه آئدس) روز چهارشنبه دهم مرداد ماه 1403 با حضور فرمانداران، شهرداران، فرماندهان سپاه و مدیران اطلاعات کلیه شهرستانهای استان در سالن کنفرانس مرکز بهداشت استان برگزار شد.
جعفر رزمی معاون امنیتی و انتظامی استانداری آذربایجان شرقی با حضور در این جلسه ضمن اشاره به اهمیت پیشگیری در مقابله با این بیماری افزود: با اطلاعات و آگاهی هایی که در این جلسه مطرح شد تشکیل سریع قرارگاه پدافند زیستی در شهرستانها امری ضروری است و باید دستورالعملها در شهرستانها نیز توسط فرمانداران، شهرداران و سایر عوامل نیز به طور جدی پیگیری و اجرایی شود.
وی ادامه داد: طبق اطلاعات و آمارها این بیماری فعلا در کشور ما به طور کامل انتشار نیافته است و اگر عوامل پیشگیرانه سریعتر اجرایی و عملیاتی شود نتیجه بهتری خواهیم گرفت و با این آمادگی و راهکار می توانیم پیامدهای بیماری را کاهش و بازیابی را در زمان مناسب و با کمترین هزینه فراهم کنیم.
در این جلسه مهندس محمد بیگ، مدیر کل پدافند غیر عامل استانداری آذربایجان شرقی نیز ضمن تاکید بر اقدامات پیشگیرانه برای مقابله با تب دنگی گفت: طبق تجربه ای که از ایام کرونا بدست آمده است در ارتقاء و افزایش اقدامات پیشگیرانه باید قدم های مثبتی با همراهی و هماهنگی فرمانداران، شهرداران مناطق، سپاه، بسیج و مدیران اطلاعات کلیه شهرستانهای استان در کنترل این بیماری برداریم.
وی ادامه داد: باید در اجرای دستورالعمل های ابلاغی از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از منظر پدافند غیر عامل جدی باشیم تا بتوانیم این بیماری را مدیریت و کنترل کنیم.
مهندس بیگ ادامه داد: مستندات این جلسه بعد از بحث و بررسی های لازم به عنوان سند عملیاتی به شهرستانهای استان ابلاغ خواهد شد.
دکتر حسین حقایی معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی تبریز نیز در این جلسه با بیان اینکه، بر اساس شواهد عینی، تغییرات اقلیمی و گذر جمعیتی در استان ما بروز بیماری های نوپدید قابل پیش بینی است و پشه آئدس در کشورهای دیگر از سالهای قبل وجود داشته است و به صورت وارداتی و از طریق مسافران خارجی وارد کشور ما نیز شده است و تا کنون 150 مورد بیماری تب دنگی در کشور شناسایی شده است که از این تعداد 138 مورد آن وارداتی و 12 مورد در کشور ما اتفاق افتاده است که در استانهای جنوبی و شمالی کشور مشاهده شده است.
وی افزود: طی دو هفته گذشته وجود پشه آئدس در شهرستان کلیبر و خداآفرین شناسایی شده است.
دکتر حقایی با بیان اینکه پیشگیری بهتر از درمان است، بر اثر بخشی پیشگیری در کنترل بیماری های نوپدید تاکید کرد و افزود: تامین سلامت جامعه از طریق آگاهی بخشی، اطلاع رسانی، هماهنگی و اقدامات پیشگیرانه با هماهنگی همه ارگانها و سازمانهای استانی امکان پذیر است.
دکتر غلامرضا نور آبادی رئیس اداره پدافند غیر عامل دانشگاه علوم پزشکی تبریز نیز در این همایش با اشاره به فرمایش مقام معظم رهبری که پدافند غیرعامل مثل. مصونیت سازی بدن است، از درون ما را مصون میکند لذا یک مسئله مستمر و همیشگی است ادامه داد: در حوزه پدافند غیر عامل هماهنگی و برنامه ریزی برای اقدامات پیشگیرانه در اولویت اصلی قرار دارد.
وی در این جلسه با ارائه گزارشی از مفهوم پدافند غیر عامل، پدافند زیستی، حوزه های تهدیدات زیستی، حوزه عملکردی تهدیدات در دستگاه های مسئول بر ضرورت عامل پیشگیری در چرخه مدیریتی حوادث در پدافند غیر عامل تاکید کرد.
وی با اشاره به تجربیات مدیریت مقابله با کرونا، راهکار های اساسی در مرحله پیش بینی و پیشگیری و مقابله با پشه مهاجم را شامل: بهسازی محیط شهری روستایی و جاده ای با اجرای طرح های ضربتی خدمات شهری روستایی، اجرای طرح ها و پویشهای همگانی پاکسازی محیط زیست با مشارکت مردم، آموزش و آگاه سازی مردم از ماهیت پشه، بیماری های منتقله از آن و چگونگی پیشگیری و مراقبت، ایجاد آمادگی در مراکز درمانی و ... را مطرح کرد.
وی گام اول موفقیت و تحقق پدافند زیستی را وابسته به ایجاد شناخت، باور و فرهنگ پدافند غیرعامل در سه سطح مدیران سطوح عالی، میانی و اجرایی، جمع متخصصان، پژوهشگران، اساتید و نظریه پردازان و بین آحاد مردم دانست.
دکتر سیمین خیاط زاده مدیر گروه پیشگیری از بیماریهای واگیر دانشگاه علوم پزشکی تبریز نیز در این جلسه با اشاره به اهمیت موضوع بیماری های منتقله توسط پشه آئدس مهاجم: تب دانگ، چیکونگونیا و زیکا گفت: بیش از 50 % جمعیت دنیا در معرض ابتلا به این بیماریها هستند و هیچ کدام از این سه بیماری واکسن موثر و درمان قطعی ندارند.
وی تغییرات آب و هوایی، وجود سیستم های بهداشتی شکننده، جابجایی افراد آلوده و... را از عوامل مرتبط با افزایش خطر تب دانگی اعلام کرد.
وی همچنین مهمترین راههای گسترش آئدس های مهاجم را در تبادلات بین المللی و جابجایی تخم از طریق کالا بویژه تایر و گیاه لاکی بامبو و ... اعلام کرد و افزود: در استان ما آمادگی های لازم بهداشتی، درمانی و آزمایشگاهی در نظر گرفته شده است و با هماهنگی و همیاری کلیه ادارات استان نیز امیدواریم بتوانیم اقدامات پیشگیرانه را سریعتر به پیش ببریم.
محمد جعفر آقایی معاون اول سپاه عاشورا نیز در این جلسه ضمن تقدیر و تشکر از مسئولین همایش و تشریح اهمیت پدافند غیر عامل در جهت آگاه سازی، اقدامات پیشگیرانه و... آمادگی این مجموعه را با استفاده از تمام امکانات و تجهیزات سپاه عاشورا برای هماهنگی ها و همکاریهای لازم اعلام کرد.
دکتر محمد قنبری مدیر گروه بهداشت محیط استان نیز در این جلسه بر اجرای دستور العمل های وزارتی و پایش تهدیدات ناشی از ناقل مهاجم زیستی ( پشه آئدس ) تاکید کرده و افزود: وظایف اکثر ارگانها در این دستورالعمل به صورت مشخص و شفاف بیان شده است.
وی ضمن تاکید بر تعامل و همکاری دستگاههای اجرایی استان در مقابله با این بیماری بر حذف زیستگاه های این پشه تاکید کرده و افزود با حذف زیستگا ههای پشه آئدس، پاکسازی و بهسازی محیط، ساماندهی و جمع آوری پسماندها، آموزش و فرهنگ سازی، توانمند سازی کشاورزان و نظارت بر محوطه های کارخانه های صنعتی و غذایی و... می توان از رشد و تکثیر این پشه ها جلوگیری کرد.
جهت مشاهده تصاویر کلیک کنید.