مدیر امور بیمارستانی و تعالی خدمات بالینی معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی تبریز گفت: با فرهنگ سازی، آگاهی و تغییر رفتار در ارائه دهندگان خدمت می توان از سقط های غیر قانونی جنین پیشگیری کرد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تبریز، دکتر علی عبادی، مدیر امور بیمارستانی و تعالی خدمات بالینی معاونت درمان دانشگاه در سمپوزیوم یک روزه حمایت از حیات جنین با تاکید بر ابعاد سلامت، دینی و اخلاقی که روز چهارشنبه بیست چهارم مرداد ماه 1403 و با حضور ماماهای حوزه بهداشت، درمان و ماماهای دارای مطب استان در سالن کنفرانس مرکز مطالعات و توسعه آموزش پزشکی برگزار شد ضمن تقدیر و تشکر از خدمات و زحمات ماماهای استان در خصوص هدف برگزاری این سمپوزیوم گفت: در راستای اجرای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت و پیشگیری از سقط های غیر قانونی بعنوان یک واقعیت اجتماعی و بهداشتی این همایش برگزار شد.
وی ادامه داد: روزانه 1000 سقط در کشورمان انجام می شد که از این تعداد یک درصد بصورت قانونی است.
دکتر عبادی ادامه داد: امیدواریم با برگزاری همایش ها، کارگاهها و همراهی شما ماماها، مطب داران و سازمان های مردم نهاد و بخش های خصوصی و ... بتوانیم فرهنگ سازی، آگاهی و تغییر رفتار در ارائه دهندگان خدمت در پیشگیری از سقط جنین سهم بسزایی داشته باشیم.
وی یکی از راهکارهای مقابله با سقط های غیر قانونی جنین را بحث های نظارتی و قانونی اعلام کرد و افزود: در این موارد باید اقدامات قانونی، بررسی علل ریشه ای، نظارتی همراه با مسائل فرهنگی و شرعی به صورت جدی پیگیری و در این خصوص تصمیمات و گام های مثبتی در حفظ حیات جنین برای گروه هدف مادران باردار برداشته شود.
زهرا کوهی مشاور استاندار و مدیر کل دفتر امور بانوان و خانواده استانداری در خصوص حمایت از حیات جنین گفت: جوانی جمعیت بلحاظ اینکه دغدغه ای مهم برای سیستم بهداشتی و درمانی، سایر دستگاه های اجرایی و خود مردم در حوزه های انسانی شده است اهمیت پیدا کرده است.
وی افزود: از بعد حاکمیتی دستگاه های اجرایی ملزم و پایبند به اجرای برنامه ها برای پیشبرد اهداف در جامعه هستند و با تصویب قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت در آبان 1400 که به تصویب رسید و در جامعه ما نیز حمایت از حیات جنین اهمیت بیشتری پیدا کرد و تکلیف اصلی برعهده بهداشت و درمان گذاشته شد.
وی با اشاره به ماده 55 و 56 قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت گفت: سیستم بهداشت و درمان در این ماده قانونی مکلف می شوند طوری ادغام شوند که روشهای بحث حفظ حیات مادر و فرزند حتی بصورت قانونی نیز کاهش یابد و سیستم درمان مسیر هایی را طی کند که سقط جنین را برای خانواده و یا مادر مانع شود.
وی با اشاره به اینکه سقط جنین یک جرم و خلاف است و سقط جنین تاثیرات منفی، روحی و روانی بر مادران دارد گفت: بعضی از افراد جایگاه اجتماعی و شان ماماها را زیر سوال می برند و این عمل سقط جنین را انجام می دهند.
وی با اشاره به جایگاه ویژه ماماها گفت: ادبیات ارتباطی با یک بانو، جوان، مادر باردار وخانواده ای که تمایل به فرزند آوری دارد یکی از مسائل جدی در حوزه روانشناسی مراجعین است و با همراهی شما ماماها و ایجاد حس امنیت، آرامش و اعتماد این روند میتواند مشوق خوبی در بحث افزایش زایمان طبیعی، افزایش جمعیت کشور و پیشگیری از سقط جنین باشد.
کوهی با اشاره به اینکه سیستم بهداشتی باید بر سیستم درمانی ارجحیت پیدا کند افزود: ما باید سیستم بهداشتی را در جامعه تقویت کنیم تا مردم بتوانند با کمترین هزینه از سلامت خود مراقبت کنند.
در این جلسه دکتر ناصر رهبر، مدیر جوانی جمعیت سلامت خانواده و مدارس با بیان اینکه عبور از مرز 60 سالگی همان سالمندی است افزود: استان آذربایجان شرقی سومین استان سالمند کشور و شبستر جزء پیرترین شهرستان استان است و حفظ حیات جنین مسئله ای بسیار مهم کشوری و استانی قلمداد می شود.
وی در خصوص مسیر حمایت از حیات جنین و پیشگیری از چالش های سقط های عمدی و غیر قانونی گفت: فرهنگ سازی و آموزش یکی از راه هایی است که می توان بوسیله تبیین و آگاهی بخشی به مردم گامهای موثری در جوانی جمعیت برداشت.
وی اعتیاد همسر، ترس از دست دادن امنیت شغلی، خشونت از طرف همسر، بارداری های غیر قانونی، احتمال نقص جنین، مشکلات مالی و غیره را طبق تحقیقات انجام شده از عوامل مهم در سقط جنین اعلام کرد. دکتر اکبر ساجدی، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تبریز نیز در این همایش در حمایت از حیات جنین از منظر دینی و اخلاقی و شرعی با بیان آیه ای از قرآن کریم لاَتَقْتُلُواْ أَوْلادَكُمْ خَشْيَةَ إِمْلاقٍ(نکشید فرزندانتان را از ترس نداری) گفت: بر اساس مبانی فقهی سقط جنین به جز در موارد خاص حرام است.
وی در این جلسه مسائلی مانند حکم تکلیفی سقط جنین، دلیل حرمت سقط جنین، بررسی موارد استثنایی در سقط جنین و ... را مورد بحث و بررسی قرار داد.
وی در خاتمه سخنانش گفت: در قانون اسلام سقط جنین قتل نفس بوده و حرام است و دلیل حرمت سقط جنین آیات، روایات و اجماع فقها است.
سوده مصباح دبیر هسته ملی مطالبه گری مقابله با سقط جنین نیز در این همایش با بیان روشهای انصراف از سقط عمدی گفت: ما مشاوران ماموریت داریم با مادران باردار که نیاز به همدلی و همراهی دارند کمک کنیم و با این کار و جلوگیری از قتل یک جنین خانه ابدی خود را آباد کنیم.
وی در ادامه به بحث مشاوره انصراف از سقط عمدی، جایگاه انصراف دادن از سقط عمدی، مقابله با تابوهای نادرست اجتماعی، مراحل و نکات مشاوره با مادر، راهبردهای دینی برای مشاوره فردی و حمایت مالی و ... پرداخت و گفت: اگر می خواهیم در این راه موفق باشیم باید فطرت مادران را افزایش دهیم تا خود مادر بتواند تصمیم آگاهانه را بگیرد.
وی در خاتمه شماره تماس 09124626614 را برای پیشنهادات، انواع مشاوره ها و ... برای مادران اعلام کرد.
دکتر هادی آقاپور نماینده حقوقی دانشگاه علوم پزشکی تبریز نیز در این همایش با اشاره به نقش وزارت در کاهش سقط عمدی گفت: حرفه مامایی نیز مانند سایر حرفه ها برای رعایت شئونات و سلامت ماماها و بیماران مقرراتی را در نظر گرفته است و رعایت این مقررات برای جامعه مامایی اجباری است.
وی در این همایش جرایم عمدی و غیر عمدی، تحلیل جرم سقط جنین توسط ماماها، پزشک یا داروساز، رکن معنوی جرم سقط جنین و ... را تشریح کرد.
وی تشدید مجازات مباشرت به سقط جنین یا فراهم نمودن وسایل سقط، جرم انگاری از خرید و فروش و پخش داروهای رایج در سقط جنین، تعیین ارتکاب گسترده جنایت علیه تمامیت جسمانی جنین به عنوان یکی از مصادیق جرم را از نو آوری های قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت اعلام کرد.
گفتنی است: طبق اعلام مسئولین طرح نفس (نجات فرزندان سقط) استان آذربایجان شرقی161 نوزاد به کمک این طرح به دنیا آمده اند و مرکز طرح نفس با شماره تماس 09380354687 آماده پاسخگویی است.
جهت مشاهده تصاویر کلیک کنید.