مدیرکل دفتر توسعه مشارکتهای مردمی و سازمانهای مردمنهاد ستاد مبارزه با مواد مخدر از فعالیت ۲۵۳۶ سازمان مردم نهاد در حوزه درمان، پیشگیری، صیانت و مبارزه با مواد مخدر در کشور خبر داد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تبریز، دکتر فرزین رحیم نظری، مدیرکل دفتر توسعه مشارکتهای مردمی و سازمانهای مردم نهاد ستاد مبارزه با مواد مخدر در کارگاه آموزشی دو روزه توانمندسازی سمنهای مردم نهاد فعال در حوزه مبارزه با مواد مخدر که با حضور فعالین منطقه شمالغرب کشور ( آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل، ایلام، کردستان ،کرمانشاه و با همکاری اساتید، مدرسان و تسهیل گران معاونت های درمان، غذا ودارو و بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تبریز که روز های شنبه و یکشنبه دهم و یازدهم آذرماه 1403 در باشگاه فرهنگیان آذربایجان شرقی در ارتباط با پیشگیری از مصرف مواد مخدر برگزار شد، با بیان اینکه هر ایرانی باید یک سفیر پیشگیری از اعتیاد باشد گفت: سال ۱۴۰۱ طرح راه اندازی مجمع خیرین یاریگران زندگی در استانها مطرح شد که در حال حاضر این مجمع در همه استانها راهاندازی و بیش از ۳۰۰۰ خیر عضو هئیت امنای این مجمع شده و ۲۸۰ نفر نیز به عضویت در هئیت مدیره مجامع خیرین یاریگران زندگی درآمدند.
وی ادامه داد: با راهاندازی مجمع خیرین یاریگران زندگی در استانها ۳۳۰۰ شغل برای بهبود یافتگان از اعتیاد ایجاد شد که هدف اصلی آن ایجاد اشتغال در حین درمان معتادان است.
دکتر نظری با بیان اینکه با سازمان فنی حرفهای تفاهم نامهای منعقد شده که هر سال ۲۵ هزار نفر تحت آموزشهای مختلف قرار گیرند، افزود: تمام تلاشمان این است که پاک شدگان از اعتیاد با انجام فعالیت و کسب درآمد دوباره به دوران اعتیاد خود بازنگردند.
وی با بیان اینکه طی هفت ماهه سالجاری از ۱۹۰ طرح سازمانهای مردم نهاد حمایت مالی شده است، گفت: در این مدت ۱۳۰۰ کارگاه آموزشی برگزار شده که ۲۵ هزار نفر در آن آموزش دیدهاند.
مدیرکل دفتر توسعه مشارکتهای مردمی و سازمانهای مردمنهاد ستاد مبارزه با مواد مخدر افزود: کشور را به پنج پهنه منطقه تقسیم کرده ایم تا کارگاههایی در زمینه توانمندسازی سمنها در حوزه اعتیاد برگزار کنیم و انتظار داریم این سمنها، در استانهای خود سمنهای سطح دو و سه، مدارس و محیط های کاری را تحت آموزش قرار دهند. وی با بیان اینکه نسبت به سنوات گذشته بودجه این حوزه افزایش یافته است، گفت: بودجهای برای استانها تعلق گرفته است که با آن میتوان طرحهایی از سازمانهای مردم نهاد را اجرایی کرد.
وی اجرای طرح یاریگران زندگی در آموزش و پرورش، محلات، روستاها، بین ورزشکاران و سلبریتیها را از طرحهای پیشگیری از اعتیاد به مواد مخدر عنوان کرد.
امیر رنجبر ، دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر آذربایجان شرقی نیز در ادامه این کارگاه گفت: ۲۵ سمن فعال از استانهای آذربایجان غربی، کردستان، ایلام و اردبیل و ۲۵ سمن از استانهای شمالغرب در این کارگاه حضور دارند
. امیر رنجبر با بیان اینکه ۱۰۳ سازمان مردم نهاد در مبارزه با مواد مخدر در استان فعال است، ادامه داد: دو سمن مرزی هم در استان وجود دارد.
وی افزود: ۲۰۲ محله آسیب پذیر شهری و روستایی در استان در قالب طرح توانمندسازی محلات آسیب پذیر شناسایی شده است.
وی ادامه داد: ۶۰۰ مدرسه که در محلات آسیب پذیر قرار دارند نیز شناسایی شده و اقداماتی برای مصون سازی و توانمندی سازی دانش آموزان در حوزه فرهنگی و پیشگیری انجام میشود.
دکتر محمد رضا حاجیلو، نماینده دفتر توسعه مشارکتهای مردمی و سازمانهای مردم نهاد ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور نیز در این کارگاه ضمن تشریح اهمیت مشارکت سمن ها در حوزه کاهش آسیب های اجتماعی ناشی از اعتیاد گفت: کارگاه آموزشی و توانمند سازی سازمانهای مردم نهاد فعال در حوزه مبارزه با مواد مخدر بر اساس مدل جامع سیستماتیک و ارتقای سلامت متمرکز بر محله و مدرسه برگزار می شود.
وی در خاتمه بر طرح ایده های جدید و نوآورانه و خلاقانه با نگاه اگاهانه تاکید کرد و اظهار امیدواری کرد که با نظرات، پیشنهادات، و ارائه طرحهای جدید در حوزه های پیشگیری، کنترل و درمان بتوانیم گامهای تخصصی تر، علمی تر و پیشرفته تری در این را برداریم.
دکتر غلامرضا نورآبادی، مدرس و تسهیل گر و مولف کتاب آموزش پیشگیری کنترل و درمان اعتیاد نیز در این کارگاه دو روزه با تاکید بر اهمیت ارتباط موثر دستگاه ها و مشارکت های بین بخشی، جلب حمایت همه جانبه، بازاریابی اجتماعی، برگزاری کمپین های مختلف و ... ضمن تعریف سازمان بهداشت جهانی که "انسان سالم محور توسعه پایدار است" گفت، طبق آخرین یافته های این سازمان از عوامل تاثیر گذار در سلامت انسانها فقط 25 درصد آن مربوط به بخش سلامت و بهداشت و درمان است و 75 درصد آن به شیوه زندگی، محیط و ژنتیک بستگی دارد.
دکتر نورآبادی ضمن تشریح ابعاد آسیب های اجتماعی ناشی از اعتیاد، نقش و اهمیت جایگاه سواد سلامتی در ارتقاء سلامت جامعه، سطوح سلامت، سرمایه اجتماعی، مشارکت اجتماعی، همیاری، مراحل موفقیت، مهارت مربیان، عناصر محله، انواع هنجارها و ناهنجاری های جامعه و اجتماع، انواع پیشگیری، انجام کارهای تیمی و... گفت: سمن ها باعث ایجاد و تقویت سرمایه اجتماعی در جوامع هستند و باید این قشر مهارت های لازم را در جهت کاهش آسیب های اجتماعی داشته باشند.
گفتنی است: از ویژگیهای این کارگاه ارائه محتواهای آموزشی بر اساس یک مدل استاندارد آموزش سلامت به نام مدل (
SHEP model) است.
در خاتمه بر اساس محتواهای آموزشی ارائه شده، افراد شرکت کننده به 5 گروه تیمی تقسیم شده و مهارت های آموزشی خود را در این کارگاه به صورت عملی اجراء کردند.
جهت مشاهده تصاویر کلیک کنید.