تاریخ : سه شنبه 30 ارديبهشت 1404
کد 20372

رییس مرکز آموزشی و درمانی الزهرا در همایش هفته ملی جمعیت عنوان کرد:

جمعیت جوان نقشی تعیین کننده در توسعه کشور دارند

رییس مرکز آموزشی و درمانی الزهرا (س) گفت: کاهش نرخ باروری در سال‌های اخیر، زنگ خطر را برای آینده جمعیتی ایران به صدا درآورده است.

 به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تبریز، دکترمریم واعظی در همایش علمی و فرهنگی هفته ملی جمعیت با بیان اینکه جمعیت جوان به‌عنوان یکی از مؤلفه‌های کلیدی قدرت ملی، نقشی تعیین‌کننده در مسیر توسعه و پیشرفت کشور دارند، گفت: کاهش نرخ باروری در سال‌های اخیر، زنگ خطر را برای آینده جمعیتی ایران به صدا درآورده است.
 واعظی با بیان اینکه بر اساس شاخص‌های جمعیتی، در حال حاضر به‌طور متوسط به ازای هر زن در سن باروری، کمتر از دو فرزند متولد می‌شود؛ عددی که کمتر از حد جانشینی جمعیت است، گفت: این روند کاهشی، حاصل سیاست‌های گذشته از جمله ترویج الگوی دو فرزندی است که با گذشت زمان منجر به کاهش جمعیت جوان و افزایش جمعیت سالمند شده و در صورت تداوم، تبعات گسترده‌ای در ابعاد اقتصادی، اجتماعی و بهداشتی خواهد داشت.
وی افزود: یکی از چالش‌های جدی در این حوزه، افزایش نرخ ناباروری است؛ مشکلی که اکنون بین ۱۰ تا ۱۵ درصد زوج‌های کشور را درگیر کرده است.
واعظی با اشاره به اینکه افزایش سن ازدواج و به‌تبع آن، افزایش سن بارداری، از مهم‌ترین دلایل ناباروری به شمار می‌رود، گفت: عواملی مانند سبک زندگی ناسالم، تغذیه نامناسب و کاهش تحرک بدنی نیز نقش مؤثری در کاهش توان باروری ایفا می‌کنند و ضرورت برنامه‌ریزی و آموزش گسترده در این حوزه را دوچندان می‌کند.
واعظی ادامه داد: در کنار ناباروری، سقط جنین غیرقانونی نیز بعنوان معضلی جدی سلامت عمومی را تهدید می‌کند. آمارها حاکی از آن است که بیش از ۹۰ درصد سقط‌ها در کشور به‌صورت غیرقانونی انجام می‌شود؛ پدیده‌ای که سالانه باعث مرگ و آسیب‌های جدی برای بسیاری از مادران می‌شود، این وضعیت نشان‌دهنده ضرورت آموزش، حمایت از خانواده‌ها و اجرای سیاست‌های بهداشتی و حمایتی مؤثر است.
عضو هیئت علمی گروه زنان و فلوشیپ دانشگاه علوم پزشکی تبریز با اشاره به اینکه بارداری علاوه بر پیامدهای مثبت جمعیتی، اثرات قابل توجهی بر سلامت زنان دارد، گفت: مطالعات پزشکی نشان می‌دهد که بارداری و شیردهی می‌توانند در بهبود برخی بیماری‌های خودایمنی مانند ام‌اس، آرتریت روماتوئید و لوپوس مؤثر باشند و همچنین خطر ابتلا به برخی سرطان‌های شایع در زنان از جمله سرطان پستان، تخمدان و آندومتر را کاهش دهند.
 
مرتضی محمد زاده معاون سیاسی و اجتماعی استاندار آذربایجان شرقی نیز ضمن سخنانی با بیان اینکه ایران با دگرگونی در ساختار سنی و جغرافیایی جمعیت مواجه است، اظهار کرد: اگر این روند به‌درستی مدیریت نشود، توسعه پایدار کشور با چالش‌های عمیق و پیچیده‌ای روبه‌رو خواهد شد.
وی با اشاره به این‌که اساس توسعه جوامع امروز بر سرمایه انسانی نهاده شده است، افزود: بسیاری از کشورهای توسعه‌یافته و در حال توسعه با چالش‌های جمعیتی مواجه هستند و ایران نیز از این روند مستثنا نیست.
 
محمدزاده افزود: با کاهش سهم جمعیت جوان و افزایش جمعیت سالمندان، ساختار جمعیتی کشور در حال دگرگونی است و این موضوع باید به‌عنوان یک دغدغه راهبردی در همه سطوح مدیریتی مدنظر قرار گیرد. در حال حاضر، ۱۴ درصد جمعیت استان وارد مرحله‌ای از زندگی شده‌اند که به مراقبت‌های ویژه و توانمندسازی نیاز دارند.
وی اضافه کرد: یکی از دلایل اصلی فشار بر صندوق‌های بازنشستگی نیز همین روند فزاینده جمعیت بازنشستگان است که بدون اصلاح سیاست‌های پیش‌نگرانه، آینده اقتصادی کشور را با تهدید مواجه می‌کند.

گفتنی است همایش علمی و فرهنگی هفته ملی جمعیت با مشارکت دانشگاه علوم پزشکی تبریز، اداره کل آموزش و پرورش، اداره کل ورزش و جوانان و برخی دیگر از ادارات مرتبط در مورخه 29 اردیبهشت ماه در تالار پتروشیمی تبریز برگزار شد.

جهت مشاهده تصاویر کلیک کنید.
 
 
  • نوشته شده
  • در سه شنبه 30 ارديبهشت 1404