به دنبال گمانهزنیها درباره خطر تشعشعات هستهای پس از حملات اخیر، مهندس محسن فرهادی، رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت اعلام کرد که فعلاً هیچ نیازی به مصرف عمومی قرص یدید پتاسیم وجود ندارد و همه تمهیدات برای شرایط اضطراری اندیشیده شده است.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تبریز به نقل از وبدا، مهندس محسن فرهادی رییس مرکز سلامت محیط و کار در گفت و گویی در این باره توضیحاتی ارائه و تصریح کرد: مراکزی که مورد هدف قرار گرفتند -فردو، نطنز و اصفهان- عمدتا در رابطه با سایت های غنی سازی بوده به عبارتی شکاف و راکتور هستهای در آنها انجام نمی شده است.
وی افزود: حتی اگر مواد غنی شده در این سه سایت هستهای موجود بود- البته مسئولان ما دستور تخلیه آن را خیلی پیشتر از حمله داده بودند-باز هم شاهد تشعشعات هسته ای با برد بلند نبودیم.
مهندس فرهادی با اشاره به فاصله زیاد سایت های هسته ای فردو، نطنز و اصفهان از مناطق مسکونی گفت: حتی اگر این سایت ها در نزدیکی مناطق مسکونی نیز بودند ما مشکل خروج تشعشعات هسته ای نداریم.
رییس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت با اشاره به دو سایت هسته ای بوشهر و تهران گفت:در این دو رآکتور شکاف هسته ای صورت می گیرد که راکتور تهران یک راکتور بسیار کوچک و برای تحقیقات در امور پزشکی، صنعت، کشاورزی، تولید رادیو دارو و تشخیصی است و راکتور بوشهر نیز برای فعالیت تولید برق استفاده می شود.
وی با اشاره طراحی دو رآکتور هسته ای بوشهر و تهران تصریح کرد: در این دو رآکتور میل های سوخت وجود دارد و طراحی آن به گونه ای است که در شرایط زلزله مهیب و حمله مستقیم و بمباران نیز به گونه ای است که احتمال نابودی آن ضعیف است.
رییس مرکز سلامت محیط وزارت بهداشت تاکید دارد که مدت ها پیش در راکتور بوشهر حفاظت و آموزش های عمومی برای جمعیت آن منطقه صورت گرفته و مشکلی در این زمینه نداریم.
وی درباره مصرف قرص ید پتاسیم گفت: در شرایط فعلی ضرورتی برای مصرف قرص ید پتاسیم وجود ندارد اما همه تمهیدات صورت گرفته است. تاکید داریم که قرص ید پتاسیم هیچ اثری در پیشگیری ندارد.
رییس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت گفت: اگر حادثه رخ دهد و نیاز باشد ید ۱۳۱ رادیو اکتیو آزاد شود آن زمان قرص ید پتاسیم در سه دانشگاه علوم پزشکی تهران، ایران و شهید بهشتی و هم در دانشگاه علوم پزشکی بوشهر کاملا برای افرادی که ممکن است که در فواصل نزدیک تاثیر گرفته باشند، تهیه و تامین شده است.
وی خاطرنشان کرد: استفاده از قرص ید پتاسیم به طور عمومی در شهر اصلا ضرورتی ندارد و مصرف خودسرانه آن، مخاطراتی نیز به دنبال دارد.
رییس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: همکاران سلامت ما همکاری بسیار نزدیکی با پدافند غیر عامل و سازمان انرژی اتمی دارند و کارشناسان ما اکنون این آمادگی را دارند که در صورت بروز حادثه با تجهیزات نظارتی و کنترلی شرایط را بررسی کنند و این در بدترین حالت سناریو است یعنی هم به راکتور حمله انجام شود و هم منجر به نابودی راکتور و انفجار صورت بگیرد.
وی گفت: مشکلات دارویی نداریم تجهیزات محیطی در اختیار ما قرار دارد و کارشناسان آموزش لازم را هم دیدند و تا الان هیچگونه آلودگی پرتویی در محیط آب و مواد غذایی نداشتیم.
وی گفت: ید پتاسیم تنها در صورتی کاربرد دارد که ید رادیواکتیو (IOD-131) در محیط آزاد شود؛ در چنین شرایطی، مصرف این دارو میتواند با بلوکهکردن تیروئید، مانع از جذب ید رادیواکتیو در بدن شود. بنابراین، این دارو فقط در شرایط اضطراری و با دستور رسمی باید مصرف شود.
مهندس فرهادی اظهار امیدواری کرد: خوشبختانه در حال حاضر نیازی به توزیع عمومی این دارو وجود نداشته و در داروخانهها نیز عرضه نمیشود.