رییس بیمارستان فوق تخصصی قلب و عروق شهید مدنی تبریز گفت: برای نخستین بار در شمالغرب کشور با تعبیه دستگاه اکسیژناسیون برون پیکری (ECMO) برروی نوزاد مبتلا به نارسایی قلبی، بیمار از مرگ حتمی نجات یافت.
به گزارش روابط عمومي مركز قلب شهيد مدني ، دکتر ناصر صفایی افزود: تیم درمانی این مرکز متشکل از گروه جراحی قلب اطفال، کاردیولوژی اطفال، بیهوشی قلب، پرفیوژن و ICU اطفال توانست با تعبیه دستگاه ECM جان نوزادی را که به علت نارسایی قلب قادر به جدا شدن از دستگاه قلب و ریه مصنوعی (CPB) نبود را نجات دهد.
وی با بیان اینکه تاکنون در هیچ یک از مراکز درمانی شمالغرب کشور درمان این بیماری با اکمو صورت نگرفته بود، ادامه داد: اکمو وسیله ای مکانیکی است که به طور موقت (از چند روز تا چند ماه) قلب یا ریه و یا هر دوی آنها را به صورت نسبی یا کامل مورد حمایت قرار می دهد تا در این فرصت ارگان آسیب دیده عملکرد خود را بازیافته یا مورد پیوند قرار گیرد.
دکتر صفایی اظهار کرد: در واقع اکمو زمانی برای بیمار تعبیه می شود که تمامی اقدامات درمانی ممکن صورت گرفته ولی با وجود آن 80 درصد خطر مرگ بیمار را تهدید می کند
وی افزود: استفاده از اکمو از دهه 70 میلادی برروی نوزادان با نقص ریوی آغاز شده و بعد از آن در مورد بیماری قلبی یا ریوی بالغین نیز مورد استفاده قرار گرفت در کشور ما نیز تکنولوژی آن نو پا بوده و تنها در مراکز محدودی که بیشتر با پیوند اعضا درگیر می باشند مورد استفاده قرار می گیرد.
فوق تخصص جراحی قلب و عروق گفت: از جمله موارد کاربرد اکمو در بیماران قلبی می توان به اختلال عملکرد قلب بعد از جراحی های قلبی یا پیوند قلب، نارسایی قلبی به دنبال میوکاردیت یا سندرم کرونری حاد، شوک کاریوژنیک و مشکلات شدید ریوی که شرایط همودنیامیکی نامناسبی پیدا کرده اند می باشد.
وی ادامه داد: تیم اکموی مرکز شهید مدنی بعد از طی دوره های ویژه و فراهم آوری زیر ساخت های آن توانستند با موفقیت نوزادی را بدون مشکل بمدت شش روز بر روی این دستگاه قرار داده و بعد از بهبود وضعیت قلب و ریه از آن جدا سازند.
دکتر صفایی اظهار کرد: با توجه به اینکه در اکمو قسمت عمده خون خارج بدن بیمار در حال چرخش می باشد و فیزیولوژی عادی بدن به هم می خورد، اداره کردن شرایط بیمار دراین زمان بسیار پیچیده بوده و حفظ شرایط همودینامیک، متابولیک، وضعیت انعقادی، اداره ونتیلاتور و سطح هوشیاری بیمار بسیار متفاوت با شرایط عادی می باشد.
وی خاطرنشان کرد: داشتن توانمندی استفاده از این دستگاه برای مراکزی که پیوند قلب داشته و یا خواهند داشت ضروری است و مرکز شهید مدنی برای تکمیل توانمندیهای خود برای شروع پیوند قلب به این تکنولوژی نیاز مبرم داشت.