"بهره مندي عادلانه همه سنین از فناوري دیجیتال" ، شعار جهانی روز سالمند(1400)
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تبریز به نقل از روابط عمومی مرکز بهداشت استان آذربایجان شرقی ، شعار جهانی روز سالمند(1400) "بهره مندي عادلانه همه سنین از فناوري دیجیتال" اعلام شد.
دکتر رهبری مدیر گروه سلامت جمعیت و خانواده معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی تبریز ، ضمن گرامیداشت فرارسیدن هفته ملی سالمند گفت : موضوع سلامتي و ارتباط آن با افزايش سالهاي زندگي در عصر حاضر چالشهاي فراواني را بوجود آورده است و روند شتابان سالمند شدن جهانی جمعیت، بر نیازهای اجتماعی و اقتصادی تحمیل شده بر تمام کشورها از جمله کشور ما مي افزايد. خلاصه آنكه جوانان پر تعداد امروزي، سالمندان فرداي ايران خواهند بود و كشورمان بايد خود را براي شرايط ويژهاي آماده و مهيا سازد. چرا كه انبوه سالمندان فرداي ايران، به مقتضاي شرايط سني، روحيات و مطالبات دوران سالمندي، بيماريها و مشكلات فيزيكي و جسمي و رواني آن و... شرايطي غير از واقعيات جمعيت جوان امروز ايران را ايجاب خواهند نمود.
وی ادامه داد: بايد دانســـــت كه ابعاد وپيامدهاي سالخوردگي چنان گسترده وپيچيده اســـــت كه دولتها نمي توانند بار اين مســئله را به تنهايي به دوش بكشـــــند واين امر بسيــــج همگاني مردم در جامعه را مي طلبد .
افزايش طول عمر انسانها و اضافه شدن جمعيت سالمندان يكي از دستاوردهاي قرن 21 بوده و سالخوردگي جمعيت پديده است كه برخي از جوامع بشري با آن روبرو شده ويا خواهند شد .
پديده فوق ناشي از بهبود شرايط بهداشتي است كه از يك طرف منجر به كاهش مرگ و مير و نهايتا افزايش اميد به زندگي شده واز سوي ديگر با کاهش فرزندآوری ، موجبات افزايش درصد سالمندان به كل جمعيت شده است. بنابراين بايد سالخوردگي جمعيت را يك موفقيت بهداشتي و وجود سالمندان را نعمتي از نعمات بيشمار پروردگار محسوب كرد.
فلذا سالمندی جمعیت در جهان و در کشور ما نیز اجتناب ناپذیر خواهد بود. بطوریکه جمعیت سالمند تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی تبریز در سال 90 حدود 9.7 درصد و در ابتدای سال 1400 ، 1/12 درصد شده است .
وی با اشاره به شعار امسال هفته ملی سالمند ( بهره مندي عادلانه همه سنین از فناوري دیجیتال ) و شرایط کرونایی کشور ، هر روز از هفته ملی سالمندی شعار مشخصی در همین رابطه اعلام شده است. با توجه به شرایط خاص فراگیری کرونا و ضرورت رعایت شیوه نامه ها از جمله رعایت فاصله اجتماعی و اجتناب از حضور فیزیکی غیر ضروری در مجامع و محافل و... و همچنین لزوم حضور سالمندان در صحنه های اجتماعی و فرهنگی و...استفاده از پتانسیل شبکه های مجازی غیر قابل انکار می باشد. بنابراین جهت بهره برداری سالمندان از این فضا، آموزش فناوریهای دیجیتال در دستور کار قرار گرفت. و برنامه های هفته سالمندان به صورت غیر حضوری و با استفاده از فضای مجازی، اجرا شد.
وی همچنین با اشاره به تفاوت در تعریف و سن سالمندی در کشورهای مختلف گفت: توجه به ویژگی های مهم جمعیت در ایران از جمله سرعت رشد و درصد بالای سالمندی در کشور، کاهش بعد خانوار، میزان تجرد قطعی، افزایش امید به زندگی، افزایش میانگین سطح سواد، افزایش تعداد کارگران و کارمندان و نیاز به بیمه های درمانی و اجتماعی و غیره، به زیرساخت ها و برنامه های جدید و دقیق برای مواجهه با پدیده سالمندی در سال های آینده نیاز داریم . ضروری است برنامه ریزی های هر شهرستان با توجه به نیاز های سالمندان تحت پوشش با توجه به طبقه بندی و شناسایی سالمندان پرخطر پس از ارزیابی های تکمیلی ، نیاز های بهداشتی و درمانی و توانبخشی وئ معیشتی آنها با حضور تمامی حوزه های مرتبط شامل بهزیستی ،کمیته امداد ، هلال احمر،سازمانهای مردم نهاد بر اساس پتانسیل منطقه ای تعیین و دسته بندی و اقدام گردد.
گفتنی است روز شمار هفته سالمند به شرزح زیر می باشد:
روز سه شنبه 6/7/1400: رسانه، آگاهی بخشی، مطالبه گری، فرهنگ و گفتمان سازی
روز چهارشنبه7/7/1400: آموزش و توانمندسازی
روز پنج شنبه8/7/1400: حمایت های اجتماعی، رفاهی و اقتصادی
روز جمعه9/7/1400: سرمایه و مشارکت اجتماعی، خانواده و جامعه
روز شنبه10/7/1400: مراقبت و سلامت جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی
روز یک شنبه11/7/1400: قانونگذاری، سیاست گذاری و راهبری امور سالمندان
روز دوشنبه12/7/1400: محیط دوستدار سالمند